Combatanti jihadisti au ocupat, joi seara, doua districte din provincia Diyala, la nord-est de Bagdad, in urma retragerii fortelor de securitate, au anuntat ofiteri pentru AFP.

Insurgentii au preluat controlul asupra localitatilor din Jalawla si Saadiyah, la nord-est de Baqubah, capitala provinciei Diyala, au anuntat ofiteri irakieni, precizand ca fortele de securitate si-au parasit posturile, citeaza Mediafax.

Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat joi ca studiaza "toate optiunile" in fata violentelor din Irak si al avansului fulgerator al combatantilor jihadisti spre Bagdad, scrie AFP.

"Ceea ce am vazut in cursul ultimelor zile arata in ce grad Irakul are nevoie de un plan de ajutor, din partea Statelor Unite si a comunitatii internationale", a declarat Obama, in Biroul Oval, la capatul unei discutii cu premierul australian Tony Abbott.

"Echipa noastra de securitate nationala studiaza toate optiunile", a adaugat el. "Lucram fara incetare pentru a identifica cum sa le oferim cel mai eficient ajutor. Nu exclud nimic", a spus el, fara alte precizari.

"Miza aici este sa ne asiguram ca jihadistii nu se instaleaza de maniera permanenta in Irak sau in Siria", a subliniat presedintele american.

O serie de parlamentari americani il preseaza pe Barack Obama sa autorizeze lovituri aeriene pentru a sustine armata irakiana impotriva combatantilor Statului islamic din Irak si Levant.

Obama a precizat ca i-a transmis "direct" premierului irakian Nuri al-Maliki ingrijorarile sale legate de lipsa e cooperare politica in tara.

"Cinstit, in cursul anilor scursi, nu am vazut dezvoltandu-se o adevarata incredere si cooperare intre liderii moderati suniti si siiti din interiorul Irakului", a mentionat el.

"Aceasta explica in parte slabiciunile statului si are o influenta asupra capacitatii militare" a tarii, a continuat Obama.

Combatantii jihadistii avansau joi spre Bagdad dupa ce au preluat controlul asupra unor vaste teritorii din nord-vestul Irakului in fata unei armate in deruta.

Temandu-se de un asalt impotriva Kirkuk, fortele kurde au preluat pentru prima oara controlul total asupra acestui oras petrolier.