Bascanul Gagauziei Mihail Formuzal, liderul Partidului Patriotii Moldovei Mihail Garbuz si episcopul de Balti si Falesti Marchel Mihaescu s-au intalnit la Chisinau pentru a semna "pactul pentru intarirea statalitatii moldovenesti" prin care si-au asumat obligatia sa-si uneasca fortele "impotriva unionistilor din Republica Moldova". Totodata, cei trei au format Miscarea Populara Moldova Mare care isi propune sa "apere statul", informeaza Ziarul National.

La eveniment au fost invitati liderii tuturor minoritatilor nationale din Republica Moldova acestia fiind indemnati sa organizeze in fiecare raion adunari cu cetatenii si conferinte in care sa se vorbeasca despre statalitatea si neutralitatea statului.

"Si la Comrat, si la Orhei, si la Balti oamenii vor un singur lucru: sa fie lasati in pace si sa traiasca in liniste si intelegere. Sa ne unim fortele impotriva unionistilor care vor sa ne lichideze. Este o idee minunata sa facem cate o conferinta de acest fel in fiecare raion si sa scoatem lumea in piata in fiecare oras pentru a blama ideea unionista. Poporul moldovenesc trebuie lasat sa traiasca in pace", a declarat bascanul Mihail Formuzal, citat de Ziarul National.

Pactul a mai fost semnat de un reprezentant al Partidului Socialistilor si de baronul romilor Artur Cerari.

Totodata, bascanul Gagauziei, episcopul de Balti si liderul Partidului Patriotii Moldovei au decis sa formeze "Miscarea Populara Moldova Mare" care isi propune sa apare statul.

Ptrivit sursei citate, Serviciul de Informatii si Securitate din Republica Moldova a anuntat miercuri ca s-a autosesizat in legatura cu o intalnire secreta desfasurata anterior la Balti, intre cei trei lideri mentionati, dupa ce presa a scris ca acesteia pun la cale actiuni de destabilizare a situatiei din R. Moldova.