O fotografie in care regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, isi tine singura umbrela, in timp ce proaspata primarita a Parisului merge alaturi de ea, iar umbrela sa este tinuta de un ofiter de securitate, a starnit o mica dezbatere in Franta.

Regina Elisabeta a II-aFoto: Captura YouTube

"Cu greu putem sa credem ce vedem. Elisabeta a II-a, 88 de ani si regina de peste 62 de ani, isi tine singura umbrela, in timp ce Anne Hidalgo, care nu are inca 55 de ani si este primarita de putin peste doua luni, are nevoie de un barbat sa o ajute ... Nu este aceasta o ultima deriva a Republicii? Una dintre cele mai vechi si traditionaliste monarhii din lume isi ascunde slujitorii, in timp ce o primarita de-abia instalata pare incantata sa se plimbe relaxata, cu capul descoperit si adapostita de umbrela unui ofiter de scuritate", scrie Le Point.

Cotidianul francez apreciaza ca, pe ansamblu, Franta si-a respectat rangul, iar Francois Hollande a stiut sa fie, atunci cand a trebuit, emotionat, serios, relanxat sau diplomat. Cu toate acestea, protocolul a fost incalcat in cateva randuri.

Astfel, vineri, regina a participat la un dineu oferit la Palatul Elysee in onoarea sa. Presedintele Hollande s-a asezat insa inaintea ei.

O recidiva, in conditiile in care, cand a primit-o pe regina, joi, 5 iunie, Hollande i-a intins mana reginei, in conditiile in care protocolul prevede ca majestatea sa nu trebuie atinsa decat atunci cand intinde ea mana...

Cateva minute mai tarziu, Francois Hollande s-a asezat primul in masina. Cotidianul francez reaminteste ca in ianuarie, presedintele Frantei, in vizita la Vatican, s-a asezat inaintea papei Francisc.

Evenimentele au avut loc in marja ceremoniilor dedicate aniversarii a 70 de ani de la Debarcarea Aliatilor in Normandia.