Rusia a ordonat miercuri trimiterea de bombardiere strategice si alte tipuri de avioane in enclava sa europeana din Kaliningrad, pentru a lua parte la manevrele militare care se deruleaza aici incepand de marti, scrie AFP.

"Pentru a intari grupurile aeriene pe teritoriul regiunii Kaliningrad, am trimit avioane de vanatoare Suhoi Su-27 in regiunea Tver" (nord-Vest), a precizat ministerul Apararii, citat de agentiile rusesti.

Noi bombardiere tactice Souhoi Su-34 si avioane de recunoastere Suhoi Su-24MP urmeaza sa ajunga in Kaliningrad din regiunea Voronej (sud-vest), a adaugat ministerul.

Patrulele aeriene vor include de asemenea bombardiere strategice cu raza lunga de actiune Tupolev Tu-22M3 si avioane de recunoastere Iliushin A-50.

"Numarul de participanti la manevrele din regiunea Kaliningrad, de forte si de mijloace sunt comparabile cu numarul de persoane, arme si echipamente militare implicate in exercitiile frontaliere efectuate de tarile NATO", a subliniat ministerul Apararii.

Aceste manevre ruse au loc "in acelasi timp" cu exercitiul naval multilateral "Baltops" si echivalentul sau terestru "Saber Strike", organizate in fiecare an din 2010 de NATO in tarile baltice.

In acest an, circa 4.700 de soldati si 800 de vehicule britanice, canadiene, americane sau poloneze participa la manevrele NATO, implicand prezenta a zece tari membre. Aceste manevre au inceput luni in Letonia si se vor incheia in 20 iunie in Lituania vecina.

Rusia a fost invitata initial sa participe la aceste manevre dar NATO a suspendat parteneriatul sau militar cu Moscova dupa anexarea peninsulei Crimeea, in martie.

Regiunea Kaliningrad este o enclava ruseasca situata intre Polonia si Lituania.