Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a indemnat sambata ca orasul Volgograd sa revina la numele de Stalingrad, a carui batalie a fost un eveniment-cheie in al Doilea Razboi Mondial, transmite Mediafax.

Dmitri RogozinFoto: Agerpres

"Nu m-am indoit niciodata de necesitatea de a-i reda Stalingradului numele. Nu in onoarea lui Stalin, ci pentru binele locuitorilor", a scris Rogozin intr-un mesaj postat pe Twitter.

Vineri, presedintele Vladimir Putin a raspuns in mod pozitiv cererii in acest sens formulate de catre un fost combatant sovietic, in ziua ceremoniilor aniversarii Zilei-Z in Franta.

Schimbarea numelui unui oras tine, "conform legilor noastre", "de competenta regiunii si a municipalitatii. In acest caz, locuitorii orasului trebuie sa voteze intr-un referendum", a declarat Putin, citat de agentia de presa Itar-Tass, adaugand ca "vom actiona in functie de decizia locuitorilor".

Batalia pentru Stalingrad (1942-1943), care a marcat prima infrangere a germanilor in al Doilea Razboi Mondial, este in continuare glorificata de catre rusi ca evenimentul care a salvat Europa de nazism.

Aceasta batalie, una dintre cele mai sangeroase din istorie, a schimbat cursul conflictului in Uniunea Sovietica, demoralizata pana atunci de mai multe infrangeri usturatoare.

Ras de pe suprafata pamantului de bombardamentele germane, Stalingradul a fost aproape integral reconstruit dupa razboi si a fost redenumit Volgograd, in 1961, de catre Nikita Hrusciov. Inaintea Revolutiei sovietice, orasul purta numele Taritin.

Autoritatile orasului au adoptat, in ianuare 2013, un text potrivit caruia orasul isi reia numele timp de sase zile pe an, spre exemplu la 2 februarie si 9 mai - data la care este sarbatorit sfarsitul razboiului in Rusia.