Ceremonia de investire a lui Petro Porosenko ca al cincilea presedinte al Ucrainei independente a inceput sambata, in Parlamentul de la Kiev, in prezenta a numerosi sefi de stat. Noul presedinte ucrainean a declarat, in cursul ceremoniei, ca va refuza orice "compromis" cu Rusia in privinta orientarii europene a tarii sale si asupra apartenentei Crimeei la Ucraina, potrivit Mediafax."Crimeea a fost si va ramane ucraineana", a declarat el, provocand aplauze in Parlament, unde se afla numerosi sefi de stat. "I-am spus in mod clar acest lucru liderului rus in Normandia", a adaugat Petro Porosenko.

Presedintele Parlamentului, Oleksandr Turcinov, care a asigurat presedintia interimara, a deschis sedinta catre ora 7:00 GMT (10:00, ora Romaniei), prezentand invitatii, potrivit unor imagini transmise in direct la televiziune.

El i-a citat pe primii trei presedinti ucraineni, omitandu-l pe Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie.

Porosenko, purtand un costum inchis la culoare, a patruns, dupa aceea, in Parlament si a urcat scara care duce catre sala de dezbateri.

Sunt prezenti vicepresedintele american Joe Biden, presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy si numerosi sefi de stat si de guverne din Europa de Est, aflate odinioara sub dominatia sovietica, inclusiv presedintele polonez Bronislaw Komorowski si presedinta lituaniana Dalia Grybauskaite.

Porosenko, un miliardar prooccidental, in varsta de 48 de ani, a fost ales din primul tur, pe 25 mai, cu 54,7% din voturile exprimate. El este succesorul lui Viktor Ianukovici, destituit la sfarsitul lui februarie in urma unei bai de sange in Piata Maidan, la Kiev, dupa ce a fugit in Rusia, in urma a trei luni de contestare proeuropeana.

El a devansat-o pe Iulia Timosenko (12,8%), un fost premier, prezenta sambata la investire, purtand faimoasa sa coafura care a facut-o celebra in timpul "revolutiei portocalii" din 2004.