Ministrii Apararii din statele membre NATO au convenit, marti, asupra adoptarii de masuri suplimentare pentru a oferi asigurari, pe termen lung, tarilor aliate din Europa de Est, preocupate de criza ucraineana si de politica Rusiei, informeaza AFP.

"Am decis sa continuam consolidarea apararii colective a NATO, cu mai multe patrule aeriene si maritime si mai multe exercitii de antrenament. De la Marea Baltica la Marea Neagra si la Marea Mediterana", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, la finalul primei zile a reuniunii de la Bruxelles.

Rasmussen a afirmat ca toate masurile decise sunt in conformitate cu Actul fondator al relatiilor NATO-Rusia semnat in 1997. Acest document mentioneaza ca Alianta si Rusia "nu se considera drept adversari" si ca NATO se angajeaza sa nu trimita arme nucleare sau forte de lupta substantiale pe teritoriile noilor state membre din Europa de Est.

Ambasadorul rus la NATO, Alexander Grushko, a apreciat luni ca planul privind desfasurarea de trupe aliate in Polonia ar reprezenta "o incalcare directa" a Actului fondator.

Ministrii reuniti la Bruxelles au salutat, de asemenea, planul de securitate in valoare de un miliard de dolari anuntat marti de presedintele american Barack Obama, la Varsovia. Aceasta "contributie importanta si oportuna" este un "semnal clar al angajamentului Statelor Unite in Europa", a subliniat Rasmussen.