Agentii guvernamentali din Ungaria au facut perchezitii luni la sediile a trei organizatii neguvernamentale care ajuta cu distribuirea fondurilor norvegiene, conflict care a afectat relatiile bilaterale dintre cele doua tari, relateaza Reuters.

Fondurile norvegiene, un acord intre UE si Norvegia, Islanda si Lichtenstein in vederea realizarii de proiecte in tari cu economii mai putin dezvoltate, au finantat organizatii care au criticat guvernul ungar in ultimii ani.

Dupa ce guvernul a numit persoane apropiate partidului Fidesz (centru-dreapta) al lui Viktor Orban (reales in aprilie) in fruntea institutiilor, criticii lui Orban s-au temut ca ONG-urile ar putea fi vizate.

Guvernul respinge acuzatiile si spune ca Fondurile norvegiene au ajuns la un mic partid verde liberal - Politica poate fi diferita (LMP) - care a castigat 5,3% din voturi la alegerile din aprilie si a reusit sa intre in parlament.

La scurt timp dupa alegeri, seful de cabinet al lui Orban, Janos Lazar, i-a scris ministrului pentru afaceri UE din Norvegia ca a observat semne ca Norvegia incearca sa influenteze politica din Ungaria prin aceste granturi.

“Ati dedicat un rol cheie acestui partid cand fondurile au fost alocate. Am impresia ca sprijiniti democratia unui singur partid in Ungaria, prin partidul care va place”, a scris Lazar.

Intr-o declaratie trimisa vineri agentiei Reuters guvernul de la Budapesta spune ca nu are nicio intentie sa se lupte cu ONG-uri individuale, dar repeta acuzatiile potrivit carora fondurile norvegiene au fost menite sa exercite influenta politica.

Ei au atasat si o lista de beneficiari pe care ii considera problematici din cauza “legaturilor politice stangiste”, precum Transparency International, Uniunea pentru libertati civile ungara sau portalul de jurnalism de investigatie atlatszo.u.

Organizatiile au primit in general circa 100.000 de euro de la Fondurile Norvegiene. Norvegia nu este membru UE insa are o asociere cu uniunea.

Ministrul norvegian pentru afaceri europene, Vidar Helgesen, a declarat pentru Reuters luni ca Norvegia va continua sa finanteze granturile si sa faca propriul audit programat in toamna, adaugand ca Budapesta a fost de acord cu termenii schemei de finantare pe care acum o ataca.

“Nu ar fi fost in interesul nostru sa sprijinim vreun partid politic. Este dificil sa vezi baza unei astfel de acuzatii. Nu exista nicio actiune unilaterala pe care ar putea sa o inteprinda guvernul pentru a afecta modul in care fondurile sunt gestionate”, a explicat el.

“Exista o ingrijorare impartasita la nivel european privind slabirea institutiilor si a proceselor democratice din Ungaria, precum curtea constitutionala, sistemul juridic, comisia electorala si bineinteles spatiul pentru media si altii de a isi exercita libertatea de expresie”, a mai spus el.