Politia de frontiera ucraineana a ucis luni cinci rebeli in cursul unui atac cu aruncatoare de rachete declansat de insurgentii pro-rusi impotriva unitatii lor din Lugansk, a anuntat politia de frontiera, in randul careia s-au inregistrat sapte persoane ranite, dintre care patru grav, transmite AFP.

Lupte la LuganskFoto: Captura Youtube.com

Atacul a fost lansat in timpul noptii si continua la inceputul dupa-amiezii, dupa un scurt armistitiu pentru evacuarea ranitilor, a precizat serviciul de presa al politiei de frontiera, intr-un comunicat.

"Luptele au reinceput la 13,30 (10,30 GMT) dupa un armistitiu de 30 de minute obtinut gratie sustinerii reprezentantilor ONG-urilor, deputatilor si cetatenilor", potrivit sursei citate.

Surse din serviciul de securitate sustin ca un grup de separatisti care a ocupat etajele superioare ale unui bloc din apropiere a deschis focul asupra unui post de frontiera de la marginea sudica a Luganskului, un oras apropiat de granita cu Rusia.

"Se trage incontinuu. Nu a existat nicio pauza in schimbul de focuri care continua de 7 ore", a declarat un purtator de cuvant al postului de control Oleh Slobodin.

Intr-o alta declaratie din partea Serviciului de Frontiera ucrainean, separatistii de la postul de granita din Lugansk trag de la geamurile unor apartamente private si au impiedicat oamenii din cladirea respectiva sa paraseasca zona. In aceste conditii, este dificil pentru graniceri sa raspunda focului.

---------------------------

Ora 17:50 Ambasadorii celor 28 de tari ale NATO s-au reunit luni cu omologul lor rus, pentru prima oara de la anexarea Crimeei de catre Rusia, scrie AFP.

Consiliul NATO-Rusia s-a reunit luni dupa-amiaza timp de doua ore la sediul Aliantei din Bruxelles, la cererea ambasadorului Rusiei Alexandr Grushko, a precizat Oana Lungescu, purtator de cuvant al NATO.

"Schimbul de opinii a fost foarte franc", a subliniat ea, adaugand ca fiecare parte si prezentat opiniile.

"Trebuie sa avem toti ca obiectiv promovarea unei solutii care sa respecte legile internationale, inclusiv integritatea teritoriala a Ucrainei, si sa contribuim la pacea si securitatea euro-atlantica", a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, in inchiderea reuniunii, potrivit purtatorului de cuvant.

Aceasta reuniune, "pur formala", nu a condus la "adoptarea de decizii", a precizat un diplomat.

Ora 14:05 Rusia va cere "coridoare umanitare" in estul Ucrainei intr-un proiect de rezolutie pe care il va propune Consiliului de Securitate al ONU, transmite AFP.

"Acest proiect de rezolutie cva solicita crearea imediata a unor culoare umanitare pentru ca civilii sa poata parasi zonele de lupta", a explicat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov.

Ora 12:30 Gigantul rus Gazprom a anuntat luni ca a amanat pana la 9 iunie ultimatumul dat ucrainei pentru livrarile de gaze naturale catre Ucraina, confirmand ca a primit o prima transa in valoare de 786 de milioane de dolari din partea Kievului, transmite AFP.

"Ucraina a platit prima transa din datoria sa la gaze. Astazi, 786 de milioane de dolari (577 de milioane de euro) au fost virate in conturile Gazprom", a declarat Alexei Miller, CEO-ul Gazprom, citat intr-un comunicat de presa al companiei.

"Salutam inceperea reglarii datoriei de catre Ucraina si amanam trecerea la sistemul de preplata la 9 iunie", a adaugat presedintele Gazprom.