Ucraina a achitat o parte din datoria sa catre Rusia pentru gazele naturale livrate, a anuntat vineri comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, ceea ce ar urma sa permita continuarea discutiilor intre cele doua tari saptamana viitoare, scrie AFP.

"Nu avem inca solutia, dar am facut progrese", a declarat Gunther Oettinger la Berlin, la finalul unor negocieri purtate in capitala Germaniei cu ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean Iuri Prodan si directorii Gazprom si Naftogaz.

Prodan a confirmat ca tara sa a platit vineri 786 milioane de dolari catre Gazprom.

Aceasta plata corespunde facturii la gaz pe care o avea de achitat Kievul pentru lunile februarie si martie, a precizat Oettinger. Banii au fost virati in contul unei banci americane si urmeaza sa fie transferati de acolo catre Gazprom.

"Imediat ce banii vor fi in contul Gazprom (...), alte negocieri vor fi posibile", a spus Oettinger. Fondurile ar urma sa ajunga la destinatar luni dimineata si, daca Gazprom confirma primirea acestora, o noua serie de negocieri sunt programate sa aiba loc luni dupa-amiaza, la Bruxelles.

Timpul preseaza pentru ca Gazprom a amenintat ca va suspenda livrarile de gaz catre Kiev incepand de marti, punand totodata in pericol si aprovizionarea Uniunii Europene si tensionand si mai mult o situatie deja exploziva intre cele doua tari.

"Suntem siguri ca fondurile pe care le-am varsat vor ajunge luni", a afirmat Prodan.