Sefa Frontului National (FN, extrema dreapta) Marine Le Pen, un strateg si o voluntara, culege roadele eforturilor pe care le-a depus pentru "de-diabolizarea" partidului ei, obtinand duminica primul loc in alegerile europene in Franta, devansand cele doua partide de guvernamant, scrie AFP.

Marine Le PenFoto: Agerpres

La 45 de ani, aceasta femeie blonda cu trasaturi dure se pregateste pentru alegerile prezidentiale din 2017, dupa ce a reusit ce si-a propus: sa provoace "explozia" UMP, partidul cel mai important al opozitiei de dreapta, si a partidului socialist aflat la putere, plasandu-se in "centrul de gravitatie" a peisajului politic francez.

Cea mai mica dintre fiicele lui Jean-Marie Le Pen, principalul fondatorul al Frontului National in 1972, nu ar fi trebuit sa intre in viata politica. Surorile sale Yann si mai ales Marie-Carolinear fi trebuit sa preia stafeta unei formatii dominate aproape 40 de ani de Jean-Marie Le Pen.

Insa viata politica a Frontului National si sciziunile de la sfaristul anilor 90 au deschis calea acestei avocate care a incercat din 1993, de la 24 de ani, sa fie aleasa deputat la Paris.

Tatal sau o antreneaza de mai multi ani, in cadrul Serviciului Juridic al FN, apoi o aduce in fata camerelor. FN va fi "un refugiu, apoi o trambulina", scrie jurnalistul Romain Rosso intr-o biografie.

Ea produce o impresie puternica inca de la 5 mai 2002, seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale in care s-a calificat tatal ei, scrutin pe care-l va pierde cu brio in fata lui Jacques Chirac. Ea este cea care da tonul, afirmand ca "Franta s-a transformat in lagar de reeducare psihologica", referindu-se la manifestatiile uriase de strada din tara care spuneau "nu" FN.

Imagine diferita?

Devenind tot mai puternica in umbra unui tata care imbatraneste, ea se impune in ianuarie 2011 la conducerea FN.

Presa franceza vorbeste, la acest moment, despre operatiunea de "de-diabolizare". Le Pen raspunde ca ea vrea "sa ofere o imagine diferita caricaturii" facute, in opinia sa, Frontului National, scrie AFP, potrivit Mediafax.

Este vorba despre debarasarea, cel putin partial, de activisti antisemiti, nostalgici ai Algeriei franmceze, chiar ai regimului colaborationist (cu Germania) de la Vichy si de catolici integristi care au fost, timp de peste 30 de ani, cadre in FN, mostenitorul unei traditii a extremei drepte nascute in secolul al XIX-lea.

Spre deosebire de tatal ei, al carui program economic era redus si neglijat in favoarea diatribelor vizand imigrantii, Marine Le Pen "adera" la ingrijorarile francezilor "declasati", acesti "uitati" ai politicii care vad somajul depasind 10% si puterea de cumparare scazandu-le.

Prin iesirea din zona euro si protectionism, presedinta FN incearca sa para mai credibila in domeniul economic.

Repetitia generala in vederea alegerilor europene - alegerile municipale din martie - i-a permis, prin obtinerea victoriei in zece orase, sa-si reafirme vointa de a-si "normaliza" partidul, prezentandu-l ca fiind capabil sa "gestioneze" fara "ideologie".

Marine Le Pen nu ezita, totodata, sa-i citeze pe Jaures sau pe generalul de Gaulle.

Voind sa organizeze "invazia fluxurilor migratorii", ea prefera de-acum ca mai degraba sa atace "mondializarea" decat "strainii". Francezii "vor sa fie protejati fata de mondializarea salbatica", a declarat ea duminica.