Liderii europeni vor avea saptamana viitoare primele discutii detaliate pe tema masurilor concrete ce pot fi luate impotriva Rusiei in cazul in care se implica in alegerile parlamentare de duminica din Ucraina. Potrivit unui document obtinut de Reuters, printre masurile avute in vedere se numara restrictii la importurile de marfuri de lux, inclusiv caviar, diamante, blanuri si vodca, si embargouri asupra petrolului si gazelor rusesti.

Documentul de doua pagini prezinta 3 scenarii - sanctiuni de intensitate joasa, de intensitate medie si de intensitate ridicata. Documentul a fost transmis luna trecuta statelor membre si va reprezenta baza discutiilor pentru summitul liderilor UE din 27 mai.

Scenariul nr.1: Sanctiuni usoare

Din document reiese ca, in cazul in care se opteaza pentru prima varianta, UE ar urma sa impuna restrictii asupra importurilor de bunuri de lux rusesti, inclusiv diamante, metale pretioase, blanuri, vodca si caviar.

In ceea ce priveste propriile exporturi, UE ar putea restrictiona vanzarea de ingrasaminte, produse chimice, anvelope si ambarcatiuni navale catre Rusia, desi componentele pentru industria otelului si cea nucleara ar urma sa fie excluse.

Scenariul ar implica si restrictii asupra importurilor si exporturilor de arme.

Scenariul nr.2: Sanctiuni moderate

Varianta moderata prezentata in document include restrictii asupra comertului si investitiilor privind serviciile financiare si libera circulatie a capitalului, precum si un embargo asupra importurilor de carbune, restrictii asupra transportului maritim si rutier, precum si o pauza in investitiile facute in sectorul energetic rus.

Scenariul nr. 3: Sanctiuni dure

In cadrul variantei cu sanctiunile cele mai dure, UE are in vedere restrictii asupra pietei de capital, posibila interzicere de noi investitii in Rusia, aplicarea stricta a normelor de reglementare UE asupra tuturor bunurilor rusesti detinute de companiile europene si, in cele din urma, embargouri asupra petrolului si gazelor rusesti.

Embargourile asupra petrolului si gazelor ar putea avea un impact puternic asupra economiei. UE importa circa 30% din necesarul sau de energie din Rusia, la un cost total de aproximativ 130 de miliarde de euro in 2013, potrivit datelor Comisiei Europene. Mai multe tari europene sunt aproape in intregime dependente de energia ruseasca.

Masurile luate in considerare de catre UE fac parte din "etapa a treia" de sanctiuni, si vin dupa inghetarea activelor si interdictiile de calatorie impuse unor persoanelor fizice ruse si ucrainene (primul pas) si restrictii asupra unor companii (pasul al doilea).

Cu toate acestea, desi UE a spus in mod repetat ca este pregatita sa treaca la stadiul al treilea de sanctiuni in cazul in care Rusia destabilizeaza estul Ucrainei sau interfereaza cu alegerile prezidentiale din 25 mai, o astfel de mutare nu este sprijinita unanim.

Unele tari cu relatii comerciale si energetice cu Rusia, precum Italia, Grecia si Germania, sunt ingrijorate de impactul potential al unor sanctiuni mai dure asupra propriilor economii. Alte tari, precum Cipru si Austria, au legaturi financiare stranse cu Rusia.

Daca nu exista sprijin unanim pentru sanctiuni mai stricte, UE nu va putea sa mearga mai departe cu impunerea masurilor - un obstacol care s-a dovedit frustrant pentru Statele Unite, care doreste ca Europa sa avanseze in privinta sanctionarii Moscovei.

La summitul de marti, liderii UE vor discuta despre o lista de sanctiuni care combina elemente din cele trei categorii de sanctiuni prezentate in document, a declarat un diplomat citat de Reuters.

"Un cos de masuri concrete a fost deja pregatit... si aduna masuri din toate cele trei scenarii, inclusiv sanctiuni pentru sectorul financiar, cel energetic si cel al armelor", a precizat diplomatul, vorbind sub protectia anonimatului.

Deutsche Bank: Din punct de vedere financiar, Occidentul isi poate permite sa fie dur fata de Moscova

Deutsche Bank din Germania a aratat intr-o nota de cercetare ca Europa si-ar putea permite sa impuna sanctiuni dure Rusiei, sustinand ca impactul asupra PIB-ului total nu ar fi excesiv de daunator.

"Criza ucraineana si sanctiunile suplimentare nu vor fi lipsite de consecinte pentru profilul recuperarii europene, dar atunci cand ne uitam la repartizarea costurilor, se pare ca Occidentul isi poate permite sa fie dur fata de Moscova", arata Deutsche Bank.

Chiar daca sanctiunile forteaza economia Rusiei sa se contracteze cu 10%, impactul asupra Germaniei - cel mai mare partener comercial UE al Rusiei - ar fi minim, de circa 0,5 puncte procentuale din crestere pe 2014, se mai arata in nota de cercetare.

Cu toate acestea, statele membre ale UE ramane extrem de ingrijorate de posibilul recul al unor sanctiuni dure aplicate Rusiei, iar diplomatii sustin ca nu doresc sa provoace o alta criza economica dupa atatia ani de criza a datoriilor suverane.

Acest lucru sugereaza ca, desi sanctiunile vor fi un subiect cheie al summitului de marti, ajungerea la o pozitie unanima asupra unor masuri dure ramane destul de departe si e posibil sa nu poate fi facuta in cazul in care Rusia face pasi inapoi iar alegerile de duminica din Ucraina sunt calme.