Societati militare private din strainatate opereaza in Ucraina, furnizand autoritatilor de la Kiev mercenari pentru a lupta alaturi de trupele guvernamentale impotriva insurgentilor pro-rusi, a acuzat vineri seful statului major al fortelor rusesti, Valeri Gherasimov, citat de AFP.

"Exista dovezi legate de participarea unor societati militare private in evenimentele din Ucraina", a afirmat acesta, citat de agentiile rusesti, fara a oferi alte precizari legate de respectivele societati.

"Potrivit informatiilor de care dispunem, zeci de mercenari externi, printre care americani, participa la actiunile militare alaturi de autoritatile din Kiev", a scris agentia Interfax, citand o sursa din cadrul statului major al fortelor rusesti.

Putin mai devreme, ministerul rus al Afacerilor Externe afirmase, citat de Interfax, ca printre trupele guvernamentale care lupta in orasul Slaviansk, bastion al rebeliunii pro-ruse, se afla "straini care vorbesc engleza".

"Pentru a zdrobi insurectia, un grup de soldati a fost format. El detine sisteme de artilerie, lansatoare de rachete multiple si avioane de lupta", a afirmat vineri Gherasimov.

Seful de stat major a apreciat intre altele ca Rusia trebuie sa reactioneze in fata intaririi prezentei trupelor NATO la frontierele rusesti. "In astfel de conditii, nu trebuie sa ramanem indiferenti fata de ceea ce se intampla. Trebuie sa raspundem", a spus acesta.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, a afirmat ca evenimentele care au condus la caderea fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici au fost "orchestrate din strainatate" si ca tara "practic a alunecat in razboi civil".

Moscova a denuntat in mai multe randuri prezenta mercenarilor americani alaturi de trupele guvernamentale ucrainene, ceea ce ambasadorul american la Kiev, Geoffrey Pyatt, a dezmintit la jumatatea lui martie.

Cotidianul german Bild am Sonntag afirmase la inceputul lui martie ca circa 400 de mercenari ai societatii americane Academi, mai cunoscuta sub fostul sau nume Blackwater, lupta impotriva insurgentilor pro-rusi. Cotidianul preciza ca nu stie cine a oferit acest contract pentru Academi.

Saptamanalul german mai afirma ca agenti ai CIA si FBI ajuta guvernul de la Kiev sa puna capat rebeliunii din estul tarii, fara a se angaja insa direct in confruntari.