Potrivit ministerului ucrainean, 16 militari au murit intr-un atac cu grenada si cu mortier in apropiere de Volnovaha, in regiunea Donetk, iar altul a fost ucis in regiunea Lugansk, potrivit Mediafax. Bilantul anterior era de 14 morti.

Armata ucraineana a lansat pe 13 aprilie o operatiune militara cu scopul de a prelua controlul asupra regiunilor Donetk si Lugansk, aflate in mare parte sub controlul separatistilor, care si-au proclamat suveranitatea in urma unor referendumuri privind independenta.

Insurgentii, la ramdul lor, au lansta atacuri impotriva mulitarilor ucraineni. Incidentele au loc cu doar trei zile inaintea unui scrutin prezidential considerat crucial pentru viitorul tarii, dupa sase luni de criza politica ce au condus tara in pragul unui razboi civil si unei sciziuni.

Potrivit ONU, cel putin 127 de persoane - militari ucraineni, separatisti prorusi si civili - au fost ucise in "confruntari violente" in perioada 13 aprilie-16 mai.

Insurgenti pro-rusi inarmati au patruns, joi, in patru mine de carbune din regiunea separatista Lugansk (estul Ucrainei), a anuntat Ministerul ucrainean al Energiei intr-un comunicat, transmite AFP.

"In urma atacului, minele si-au suspendat activitatea. Sub amenintarea armelor, teroristii cer sa li se furnizeze explozibil", a informat ministerul, adaugand ca a cerut serviciilor de securitate sa reactioneze "de urgenta". Este vorba de patru mine apartinand grupului Lysychansk Guillia.