Fondatorul Frontului National (FN, extrema dreapta) Jean-Marie Le Pen, candidat la alegerile europene, a declansat un nou scandal in Franta, dupa ce a afirmat ca virusul Ebola poate rezolva problema "exploziei demografice", scrie AFP.

Marti seara, la Marsilia (sud), presedintele de onoare al FN Jean-Marie Le Pen a apreciat, evocand chestiunea "exploziei demografice" si chestiunea emigratiei, ca "Domnul Ebola poate rezolva asta in trei luni".

Purtatorul de cuvant al guvernului Stephane Le Foll a condamnat miercuri afirmatiile "inadmisibile" ale lui Le Pen, subliniind ca acestea arata ca Frontul, cotat ca fiind favorit in sondaje in Franta la europenele de duminica, "nu s-a schimbat".

Miercuri, Jean-Marie Le Pen, care va implini 86 de ani in iunie, a revenit asupra afirmatiilor sale, declarand ca nu vede "cum se poate polemiza pe un astfel de subiect".

"Eu spun ca Franta trebuie sa se pregateasca sa suporte socul, torentul migrator, prin extensia continua a populatiei mondiale", a adaugat Le Pen.

Virusul Ebola este, potrivit acestuia, "o boala teribila". "Ca si razboaiele nucleare sau interne, este de natura sa modifice aceasta evolutie (demografica) care este ea insasi catastrofala", a argumentat el.

"In anumite tari cu crestere demografica puternica precum Nigeria, din nefericire nu au ce manca. Este vorba de un derapaj? Nu!", a replicat Le Pen.

Fondatorul Frontului National, inlocuit de fiica sa Marine in fruntea partidului in 2010, a fost deja acuzat in mai multe randuri in trecut pentru derapajele sale, de la camerele de gazare calificate ca fiind "un amanunt al istoriei celui de-al Doilea Razboi Mondial" (1987) la "inegalitatea raselor" (1996) si trecand prin ocupatia germana "care nu a fost chiar inumana" (2005).