Fost sustinator al ex-presedintelui Viktor Ianukovici, oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina, s-a alaturat deschis taberei pro-occidentalilor de la Kiev, denuntand separatistii pro-rusi pe care ii acuza ca trec estul tarii prin foc si sange, scrie AFP. In replica, liderul rebelilor din Donetsk a anuntat "inceputul nationalizarii" bunurilor detinute de miliardar in regiune.

Rinat AhmetovFoto: shakhtar.com

In varsta de 47 de ani, Rinat Ahmetov, care dispune de o avere estimata de revista Forbes la 12,2 miliarde de dolari, a reusit sa se impuna drept omul forte in Estul tarii in ciuda instabilitatii politice care a afectat Ucraina dupa caderea URSS, in 1991.

De origine tatara, miliardarul a fost mult timp motorul regimului corupt al fostului presedinte Ianukovici, un aliat al Moscovei a carui apropiere foarte mare de oligarhi a fost criticata violent de numerosi ucraineni.

Dupa saptamani de manevre, menajand atat separatistii cat si membrii guvernului, Ahmetov pare sa fi facut alegerea: autoritatile de la Kiev, care incearca sa mentina integritatea tarii, in conditiile in care Estul este cuprins de lupte violente intre armata ucraineana si separatistii pro-rusi.

Magnat industrial, primul angajator al tarii cu activitatile sale in metalurgie, imobiliare, banci si presa, proprietar al clubului de fotbal Sahtior Donetsk, acesta ii compara acum pe rebeli cu banditii si avertizeaza ca insurectia acestora ar putea duce la un "genocid".

"Ce au facut (separatistii) pentru regiunea noastra? Ce au creat ei?", se intreaba, intr-un comunicat, Ahmetov, ale carui luari de pozitie sunt foarte ascultate in est.

Oligarhul a cerut organizarea unui miting pentru pace inaintea alegerilor prezidentiale care vor avea loc duminica si a acuzat rebeliunea ca "duce o lupta impotriva cetatenilor din regiunea noastra". Apelul sau a fost salutat aproape instantaneu de ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov.

"Cer tuturor angajatilor mei din Donbass sa iasa sa manifesteze pasnic in fata intreprinderilor unde lucreaza", a anuntat acesta, intr-un comunicat al holdingului sau System Capital Management (SCM).

"Locuitorii s-au saturat sa traiasca in frica si teroare. Au obosit sa mearga pe strazi si sa se traga de deasupra lor. Oameni se plimba cu arme de foc si lansatoare de grenade. Orasele sunt teatrul actelor de banditism si de jaf", spune Ahmetov.

Separatistii "lupta impotriva cetatenilor din regiunea noastra. Lupta impotriva Donbasului. Este un genocid impotriva Donbasului!", a acuzat miliardarul.

"In sfarsit - energie din partea lui Rinat Ahmetov!", a spus ministrul, care s-a aflat la originea operatiunii militare din est, cu rezultate nu foarte concludente pentru moment.

Ca raspuns la apelul lui Ahmetov de organizare a unei adunari pentru pace, seful autoproclamat al "Republicii populare Donetsk" a anuntat marti "inceputul nationalizarii" societatilor si uzinelor pe care le detine miliardarul in regiune.

"Oligarhul sef"

Pentru Atlantic Council, un think-tank american care il califica pe Ahmetov drept "oligarhul sef", miliardarul incearca sa "isi adapteze pozitia politica" la rezultatul scrutinului de duminica, unde exista sanse mari sa castige candidatul pro-european.

Potrivit Atlantic Council, Ahmetov este preocupat de perspectiva sanctiunilor occidentale devastatoare, impuse nu doar partenerilor sai rusi, ci si producatorilor de carbune si de otel din regiunile Donetsk si Lugansk.

Dar multi se intreaba daca magnatul are in continuare destul de multa influenta asupra populatiei locale, aflata acum sub controlul pro-rusilor, pregatiti sa sfideze nu doar armata ucraineana, ci si elita politica a tarii.

In timpul primelor zile de tulburari din est, Rinat Ahmetov a jucat in culise rolul de mediator si a incercat sa convinga separatistii sa paraseasca cladirile guvernamentale pe care le ocupau de la inceputul lui aprilie.

Dar eforturile sale au ramas fara rezultat iar magnatul a decis sa infiinteze militii, recrutate din randul angajatilor sai, pentru a ajuta la restabilirea ordinii in Mariupol, dupa violentele soldate cu mai multi morti.

Fara a varsa o picatura de sange, muncitorii sai au preluat controlul asupra orasului cu o jumatate de milion de locuitori, una dintre infrangerile cele mai umilitoare suferite pana in prezent de fortele separatiste.

"Nasul" Donetskului

Miliardarului nu ii place sa-si povesteasca inceputurile in Donetsk.

Intr-o telegrama diplomatica dezvaluita de WikiLeaks, fostul ambasador al Statelor Unite John Herbst mentiona ca Ahmetov a fondat "un paradis pentru infractorii si oligarhii din Donetsk", un clan al carui nas era.

"Calomnii", potrivit purtatorului de cuvant al magnatului.