China si Rusia nu au ajuns marti la un acord privind contractul in valoare de 400 miliarde de dolari de furnizare de gaze, in timpul vizitei presedintelui rus Vladimir Putin la Shanghai, relateaza Reuters.

Vladimir Putin si Xi JinpingFoto: Agerpres/Xinhua

Negociatorii din cele doua tari nu au reusit sa se inteleaga in privinta preturilor, a declarat un purtator de cuvant al lui Putin in Shanghai, ceea ce inseamna ca nu s-a reusit semnarea contractului marti, asa cum multi din industrie se asteptau.

Exista insa inca o sansa ca cele doua parti sa cada de acord, inainte ca Putin sa isi incheie vizita miercuri, in timp util pentru un forum economic in orasul Sankt Petersburg la finalul saptamanii.

In ciuda dezamagirii legate de acest esec - acordul este considerat vital pentru interesele economice pe termen lung ale ambelor tari - Rusia a primit sprijinul Chinei, exprimat de presedintele Xi Jinping, in criza ucraineana.

Intr-un comunicat transmis dupa intlanirea dintre cei doi, Rusia si China au facut un apel la detensionare in Ucraina si la “modalitati pasnice, politice de rezolvare a problemelor existente”. Cele doua tari s-au referit la criza ca “interna”.

Vizita lui Putin a creat mari asteptari in privinta semnarii unui contract care prevede ca Gazprom sa furnizeze 38 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an in urmatorii 30 de ani catre China National Petroleum Corp.

Negocierile pe acest contract se desfasoara de peste 10 ani. Acum exista insa mai multi factori care ar favoriza acest acord - tarile europene vor sa reduca dependenta de Rusia in contextul crizei din Ucraina, iar Beijing-ul cauta sa treaca de la carbune la alti combustibili.

Consumul de gaze in China este asteptat sa se dubleze intre 2014 si 2020.

“Vizita nu s-a incheiat. Discutiile vor continua, s-a ajuns la un progres substantial insa inca avem de lucrat asupra pretului”, a spus Dmitri Peskov reporterilor. “Negocierile continua, sa poate intampla in orice moment”.