Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat retragerea in bazele de stationare a trupelor care au luat parte la exercitiilor militare in regiunile din apropierea granitei cu Ucraina, transmite luni agentia de presa rusa Interfax, citata de Reuters.

"Vladimir Putin a ordonat ministerului Apararii sa recheme trupele in garnizoane (...) din cauza incheierii exercitiului", a anuntat presedintia ucraineana. Pe de alta parte Rusia a cerut Ucrainei "sa puna punct imediat operatiunilor represive si violentelor si sa-si retraga trupele", potrivit comunicatului Kremlinului.

Este neclar in acest moment daca ordinul vizeaza o diminuare a numarului de soldati din apropierea granitei cu Ucraina, unde, potrivit NATO, Moscova a masat in jur de 40.000 de militari. Dupa ce Putin a anuntat pe 7 mai ca Rusia a retras trupele de la granita, NATO si SUA au declarat ca nu au observat semne ca liderul de la Kremlin si-ar respecta cuvantul.

In cursul diminetii, un soldat ucrainean a fost ucis si alti trei raniti in urma unui atac cu mortiere al insurgentilor pro-rusi aflati intr-o cresa, a afirmat ministerul Apararii.

"Ca de obicei, teroristii au actionat cinic si las dintr-o cresa in apropiere de gara din Slaviansk. Voiau sa-i faca pe soldati sa distruga scoala", a afirmat ministerul.

-----------------

Ora 18: 19 Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au purtat o conversatie telefonica despre criza ucraineana, se arata intr-o declaratie de presa transmisa de Kremlin, adaugand ca ambele parti si-au exprimat speranta pentru continuarea dialogului dintre autoritatile de la Kiev si estul Ucrainei.

Ora 16:45 Pentagonul a anuntat luni ca nu observat nicio miscare de trupe la granita Rusiei cu Ucraina care sa indice o retragere a militarilor masati in regiune, in pofida anuntului Kremlinului.

Ora 14:22 Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat luni ca acordul incheiat intre Kiev si Slovacia pentru a permite furnizarea de gaze din Europa catre Ucraina nu incalca intelegerile cu Rusia. (Reuters)

Ucraina a incercat sa creasca cantitatea de gaze achizitionata din Europa, prin Slovacia, dupa ce pretul gazelor vandute de Rusia aproape ca s-au dublat. Moscova a sugerat anterior ca vanzarea gazelor catre Ucraina ar putea incalca contractul Slovaciei cu gigantul rus de stat Gazprom.

“Nu avem plangeri in legatura cu asta”, a declarat Lavrov in cadrul unei conferinte de presa cu omologul slovac, intrebat despre eforturile Slovaciei de a aproviziona cu gaze Ucraina.

Ora 13:00 Presedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a cerut ministerului Justitiei sa interzica Partidul Comunist, scrie agentia rusa de presa Interfax.

Ora 12:52 Legaturile Rusiei cu Uniunea Europeana si cu NATO trebuie "regandite" in lumina viziunilor profund diferite asupra Ucrainei, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, cu ocazia unei intalniri cu omologul slovac Miroslav Lajcak. (Reuters)

"Aceste relatii cer o regandire substantiala, si impreuna cu partenerii nostri din natiunile UE si NATO inceracam sa facem o analiza pentru a intelege mai bine unde suntem, unde evaluarile noastre coincid si unde nu suntem de acord", a declarat Lavrov, citat de agentia rusa de presa RIA Novosti.

Ora 12:05 NATO a precizat ca nu observa niciun semn de retragere a trupelor rusesti in baze.

"Nu am vazut nicio miscare care sa valideze" informatia, a declarat pentru Reuters un ofiter NATO care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Ora 11:34 Rusia cere Kievului sa isi retraga "imediat" trupele din estul Ucrainei, anunta Kremlinul, potrivit AFP.

"Vladimir Putin a dat mistrului Apararii ordinul de a retrage trupele in garnizoanele lor (…) pe motiv ca s-au terminat exercitiile", a aratat Kremlinul, citat de Interfax. In Ucraina, "Rusia cere incetarea imediata a operatiunii represive si a violentelor, precum si o retragere a trupelor", a mai aratat Kremlinul.