Elvetienii au respins in mod clar, duminica, prin vot, introducerea unui salariu minim unic pe tara de 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai ridicat din lume, precum si cumpararea a 22 de avioane de lupta suedeze Gripen, informeaza AFP.

UPDATE 2: Elvetienii au respins si proiectul privind cumpararea a 22 de avioane de lupta Gripen, de productie suedeza, anunta AFP.

Initiativa privind achizitionarea celor 22 de avioane de lupta suedeze la pretul de 3,126 miliarde de franci elvetieni (2,56 miliarde de euro) a fost respinsa de 53,4% dintre votanti, potrivit rezultatelor oficiale.

UPDATE 1: Elvetienii au respins introducerea unui salariu minim unic pe tara de aproximativ 3.300 de euro, care ar fi fost cel mai ridicat din lume, potrivit primelor rezultate preliminare ale votului, publicate de institutul GFS.bern, transmite AFP.

Doar 23% dintre elvetieni au votat in favoarea introducerii unui salariu minim de 22 de franci elvetieni (18 euro) pe ora, potrivit unui mesaj postat pe Twitter de GFS.bern, care precizeaza ca marja de eroare este de 3%.

***

Primele birouri de vot s-au deschis, duminica, ora 08.00 (09.00 ora Romaniei), in Elvetia pentru a le permite cetatenilor sa se pronunte asupra a doua subiecte: un salariu minim de 22 de franci elvetieni (18 euro) pe ora si cumpararea a 22 de avioane de lupta, scrie Mediafax.

Totusi, cei mai multi alegatori care au vrut sa participe la scrutin au facut-o, fie pentru ca unele birouri de vot au fost deschise sambata la Zurich, fie pentru ca au optat pentru votul prin corespondenta. La Geneva de exemplu, 95% dintre alegatori au votat deja.

Birourile de vot s-au inchis in jurul orei 12.00 (13.00 ora Romaniei), iar primele tendinte, canton cu canton, ar urma sa fie anuntate in cursul dupa-amiezii.

Potrivit ultimelor sondaje, elvetienii ar urma sa respinga initiativa sindicatelor care cer instituirea unui salariu minim unic in Elvetia de 22 de franci elvetieni pe ora, aproximativ 4.000 de franci elvetieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe saptamana.

Aceasta initiativa a fost combatuta de dreapta, mediile agricole, Parlament si Guvern, care vad in ea un pericol pentru locurile de munca si subliniaza ca exista deja salarii minime in multe branse profesionale.

O mare parte din populatie se teme, de asemenea, ca un astfel de salariu minim - care ar fi cel mai ridicat din lume - nu va face decat sa creasca somajul, un fenomen aproape inexistent in Elvetia (rata era de 3,2% in aprilie).

Suspansul in jurul cumpararii a 22 de avioane de lupta suedeze s-a accentuat insa in ultimele saptamani. Potrivit ultimului sondaj, respingerea avionului Gripen, o initiativa sustinuta de partidul de stanga si de Verzi, detine primul loc dar a pierdut teren.

Apreciind ca o parte dintre avioanele de lupta de care dispun Fortele armate elvetiene sunt in prezent "invechite", Guvernul elvetian si Parlamentul au decis sa cumpere "22 de avioane de lupta moderne de tip Gripen".

Dar adversarii proiectului afirma ca factura ar fi prea mare, ca Elvetia este inconjurata de tari prietene si ca avionul, a carui varianta E comandata nu exista decat pe hartie, nu este suficient de performant sau ca este timp mai tarziu pentru studierea unei alte comenzi.

In aceasta duminica, un lucru pare sigur: elvetienii ar urma sa accepte o initiativa care cere ca toate persoanele condamnate pentru abuz sexual asupra unui copil sau a unei persoane dependente sa fie privata de dreptul de a exercita o activitate profesionala sau benevola in contact cu minorii sau persoanele dependente.

In Elvetia, pentru a fi acceptata, o initiativa trebuie sa obtina majoritatea populatiei si a cantoanelor.