Aproape doua milioane de alegatori din estul Ucrainei, devastat de o insurgenta armata, ar putea fi privati de dreptul de a vota la alegerile prezidentiale din 25 mai in cazul in care Guvernul nu intervine pentru a garanta securitatea, a avertizat sambata Comisia Electorala Centrala, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Comisia Electorala se declara ingrijorata, intr-un comunicat, in legatura cu "imposibilitatea" de a pregati si organiza acest scrutin crucial pentru viitorul Ucrainei din cauza "actiunilor ilegale ale unor persoane necunoscute" - mod de a desemna prezenta separatistilor inarmati prorusi in regiunile Donetsk si Lugansk, care si-au proclamat "suveranitatea" la 13 mai dupa referendumurile considerate ilegale de comunitatea internationala.

Comisia citeaza mai multe cazuri de institutii locale unde securitatea functionarilor sai nu este asigurata si mentioneaza cazuri de "amenintari si presiuni fizice impotriva membrilor comisiilor electorale".

In total, potrivit unei numaratori a AFP pornind de la cifre oficiale ale alegatorilor inregistrati in aceste comisii, peste 970.000 de alegatori din regiunea Donetsk si peste 940.000 de alegatori din regiunea Lugansk ar putea fi impiedicati sa voteze. In total, 36 de milioane de ucraineni sunt asteptati la urne la 25 mai.

Comisia de la Kiev deplange "refuzul sau absenta reactiei" politiei si serviciilor de securitate atunci cand functionarii vin sa se planga de actiunile separatiste si i-a cerut presedintelui interimar Oleksandr Turcinov sa ia "masuri pentru a garanta securitatea in timpul procesului electoral" in birourile de vot si comisiile electorale locale.

Armata ucraineana a lansat la 13 aprilie o operatiune "antiterorista" pentru a prelua controlul regiunilor Donetk si Lugansk cu obiective precise: dezarmarea gruparilor rebele proruse, eliberarea cladirilor ocupate (primarii, sedii ale administratiei regionale, sedii ale politiei si servicii secrete) si restabilirea autoritatii Kievului in aceste regiuni, situate in apropiere de frontiera rusa si unde traiesc aproximativ sapte milioane de locuitori.

Alegerile prezidentiale din 25 mai, convocate dupa destituirea, in februarie, a lui Viktor Ianukovici, este considerata "cruciala" de catre occidentali pentru a iesi din criza. Miliardarul prooccidental Petro Porosenko este considerat marele favorit. Potrivit unui ultim sondaj, doar o treime dintre alegatorii din est se declara dispusi sa voteze.