O tanara femeie de religie crestina a fost condamnata joi la moarte prin spanzurare pentru apostazie, in Sudan, provocand furia Statelor Unite si a Marii Britanii, scrie AFP.

Nascuta dintr-un tata musulman, Meriam Yahia Ibrahim Ishag a fost condamnata in virtutea legii islamice in vigoare in Sudan din 1983 si care interzice renuntarea la credinta musulmana, sub pedeapsa cu moartea.

"V-am acordat trei zile pentru a va lepada de credinta dvs dar ati insistat pentru a nu reveni la islam. Va condamn la pedeapsa cu moartea prin spanzurare", a declarat judecatorul Abbas Mohammed Al-Khalifa, in prezenta tinerei femei, cu voal si imbracata intr-o rochie traditionala sudaneza, si care a ramas impasibila.

Inainte de verdict, un lider religios musulman a incercat in zadar sa o convinga sa revina la islam, dar tanara femeie i-a spus calm judecatorului: "Sunt crestina si nu sunt vinovata de apostazie".

In acest proces care a avut loc intr-un cartier din Khartoum, unde traiesc numerosi straini, Ishag, casatorita cu un crestin din Sudanul de Sud, a fost condamnata si la o suta de lovituri de bici pentru "adulter".

Potrivit interpretarii date in aceasta tara shariei, o musulmana nu se poate casatori cu un barbat care nu este musulman, orice casatorie de acest tip fiind considerata adulter.

"Condamnam ferm aceasta sentinta si cerem guvernului sudanez sa-si respecte obligatiile definite de legile internationale care protejeaza drepturile omului", a reactionat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate nationala al Casei Albe, Caitlin Hayden.

Marea Britanie, prin vocea ministrului insarcinat cu probleme africane, s-a declarat "ingrozita" de aceasta "condamnare barbara care sta marturie pentru adevarata prapastie dintre practica tribunalelor sudaneze si obligatiile tarii in materie de drepturile omului".

Unul dintre avocatii tinerei, Mohanad Mustafa, a precizat ca va ataca sentinta in apel si este pregatit sa se adreseze si Curtii Constitutionale.

In caz de executare, Ishag ar fi prima persoana condamnata la moarte pentru apostazie, in virtutea codului penal din 1991, potrivit grupului de aparare a libertatilor religioase Christian Solidarity Worldwide.

Daca pedeapsa cu flagelarea este aplicata deseori in Suda, pedeapsa cu moartea este rara.

Amnesty International afirma ca femeia a fost crescuta in religia crestina, religia mamei sale, in conditiile in care tatal sau, un musulman, a fost absent in perioada copilariei sale.