Cancelarul german Angela Merkel apreciaza ca "pe termen mediu si lung" "cooperarea stransa cu Rusia trebuie sa continue", dar are nevoie de un "minimum de valori comune".

"Sunt convinsa ca pe termen mediu si lung cooperarea stransa cu Rusia trebuie sa continue. Acest lucru necesita un minim de valori comune care trebuie sa se reflecte in politicile concrete", afirma cancelarul, intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si citat de AFP.

In ceea ce priveste situatia ucraineana, Merkel a respins orice raspundere a Uniunii Europene in izbucnirea acestei crize, asa cum a afirmat spre exemplu fostul cancelar social-democrat Gerhard Schroder.

Acesta afirmase ca UE a gresit impingand Kievul sa aleaga intre Europa si Rusia, o analiza reluata miercuri de ministrul german al Economiei si seful SPD Sigmar Gabriel.

"Nu trebuie sa uitam ca fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a mult timp a avut in vedere un acord de asociere cu UE", "s-a razgandit in ultimul moment inainte de semnare, dar la acea vreme afirma ca il are in vedere pentru un moment ulterior. Pe toata durata crizei, UE a facut mereu oferte de cooperare catre Rusia", a argumentat ea.

Intrebata despre sentimentele ambivalente ale germanilor fata de aceasta criza si de faptul ca unii dintre ei arata intelegere fata de Putin si politica sa, Merkel a apreciat ca aceasta stare de spirit este legatea de "dorinta profunda a oamenilor de a vedea acest conflict rezolvat pasnic". "Aceasta dorinta, o inteleg", a subliniat cancelarul.

"In special in acest an in care comemoram inceputul primului si celui de-al doilea Razboi Mondial, oamenii asteapta pe buna dreptate sa actionam diferit fata de acea vreme si ca, spre exemplu, ramanem pregatiti pentru dialog cu Rusia", a mai spus Merkel.