Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia nu a primit "nicio propunere concreta" din partea Uniunii Europene privind platile Ucrainei pentru livrarile de gaz, solicitand Bruxellesului o implicare "mai activa", scrie AFP.

Vladimir Putin si Gerhard SchroederFoto: faz.de

"Din nefericire, nu am primit nicio propunere concreta pentru stabilizarea situatiei si pentru ca Ucraina sa isi poata indeplini obligatiile contractuale si sa asigure un tranzit fiabil", a declarat Putin, intr-o scrisoare adresata liderilor mai multor tari europene.

"Speram ca Bruxellesul sa participe mai activ la dialog pentru a ajunge la solutii specifice si echitabile care sa ajute la stabilizarea economiei Ucrainei", a adaugat acesta.

Presedintele rus, asigurand ca "ramane deschis" asupra acestei chestiuni, a subliniat ca Ucraina trebuie sa plateasca in avans pentru livrarile de gaze incepand cu luna iunie.

"O decizie fortata", potrivit lui Putin, din cauza celor 3,5 miliarde de dolari neplatiti de Kiev pentru gazele livrate.

Gigantul rus al hidrocarburilor "Gazprom nu a primit nicio plata pentru livrarile de gaz catre Ucraina. (...) Si aceasta, in ciuda faptului ca Ucraina a primit prima transa a imprumutului de la FMI", respectiv 3,2 miliarde de dolari, spune presedintele rus.

Moscova a amenintat sa intrerupa aprovizionarile catre Ucraina din 3 iunie daca aceasta nu isi achita in avans factura, respectiv 1,66 miliarde de dolari, cu riscul de a perturba livrarile spre UE, la fel ca in razboaiele gazelor din 2006 si 2009.

UE importa un sfert din gazul consumat din Rusie, dintre care aproape jumatate tranziteaza Ucraina.