Presedintele gigantului rus Gazprom, Alexei Miller, a reusit sa scape in ultima secunda de sanctiunile impuse de catre UE, datorita lobby-ului facut la Bruxelles de mai multe companii energetice europene, relateaza joi cotidianul economic rus Vedomosti, citat de AFP.

Alexei Miller, presedintele GazpromFoto: HotNews.ro / DP

Uniunea Europeana (UE) a extins luni lista cu persoane vizate de sanctiuni ca urmare a implicarii in criza din Ucraina, adaugand 13 noi nume.

Initial, Alexei Miller, presedintele-director general al Gazprom, ar fi trebuit sa figureze pe aceasta noua lista, dar mai multe grupuri europene au insistat pe langa guvernele lor pentru ca acesta sa fie scos de pe lista, argumentand ca aceste sanctiuni ar complica mult activitatea cu gigantul rus, care este un actor incontestabil pe piata europeana, a declarat un bancher in domeniul investitiilor apropiat de companii energetice.

"Nu a fost usor sa ne facem auziti de catre autoritati, a fost necesar sa dam numeroase telefoane pentru a obtine o reactie", a declarat pentru ziarul rus reprezentantul unei firme europene, sub protectia anonimatului.

Potrivit acestei surse, grupuri franceze, germane si italiene au facut lobby in favoarea lui Miller.

Un purtator de cuvant al grupului Total a declarat pentru Vedomosti ca nu stie daca societatea franceza a insistat pe langa lideri europeni pentru a evita sanctionarea lui Miller. GdF, Shell, E.On, Enel, BP, OMV si Gazprom au refuzat sa comenteze.

Uniunea Europeana importa un sfert din gazele naturale pe care le consuma din Rusia, si mai multe grupuri au incheiat acorduri cu Gazprom pentru a exploata resurse in Rusia, pe modelul anglo-olandez Shell.