Ungaria nu cere ca minoritatii etnice maghiare din vestul Ucrainei sa ii fie acordata autonomie teritoriala, a declarat miercuri ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, potrivit Reuters.

El a facut aceasta precizare dupa ce, in urma cu trei zile, premierul reales Viktor Orban a declarat ca Ungaria se va lupta pentru drepturile sale in interiorul Uniunii Europene si ca vrea autonomie pentru etnicii ungari care traiesc in afara granitelor tarii, in Europa Centrala si de Est, inclusiv Ucraina.

Orban a afirmat ca problema este de actualitate indeosebi din cauza situatiei din tara vecina Ucraina, unde traiesc aproximativ 200.000 de etnici maghiari, care au dreptul la cetatenie ungara, precum si la administrare proprie.

Declaratiile lui Orban au determinat Kievul sa-l convoace pe ambasadorul ungar, marti, pentru explicatii.

Insa Martonyi, aflat la conferinta pe teme de securitate Globsec de la Bratislava, le-a declarat jurnalistilor ca Orban a folosit un cuvant referitor mai degraba la "auto-guvernare" decat la autonomie teritoriala.

"Autonomia poate fi diversa, asa cum am spus deja, autonomie personala, autonomie culturala, autonomie teritoriala... cuvantul 'teritoriala' nu a fost folosit in acest discurs", a spus Martonyi.

"De ce? Pentru ca posibilitatile privind o mai mare auto-guvernare sau auto-administrare pentru diverse comunitati sau tari sunt diferite. As sublinia din nou: nu a existat niciun fel de referire la vreun fel de autonomie teritoriala pentru comunitatea maghiara ce traieste in Ucraina", a continuat el.

Martonyi a adaugat ca relatiile dintre comunitatea maghiara din Ucraina si autoritatile interimare pro-europene de la Kiev sunt "excelente".