Spionajul practicat de Rusia in tarile membre NATO se intensifica, pe masura ce criza din Ucraina evolueaza, potrivit 20commitee.com. Seful serviciului de securitate norvegian a avertizat ca serviciile de spionaj din Rusia sunt interesate in mod special de sectorul de petrol si gaze din Norvegia.

“Serviciul de informatii rusesc are nevoie informationale pe care le vrea acoperite, legat de criza din Ucraina. Sectorul nostru de petrol si gaze este in special de interes. Suntem un furnizor important de petrol si gaze. Este de interes pentru alte state sa stie ce fel de capacitate avem”, a declarat Benedicte Bjørnland, sefa Serviciului de Securitate.

“Ofiterii de informatii se orienteaza catre furnizorii de petrol si gaze si activitate industriala, insa cei care lucreaza in intreprinderi tehnologice, in institute de cercetare sau in administratie publica pot fi vizati”, a declarat ea.

Oficialul a avertizat oamenii sa fie prudenti cu ce trimit pe e-mail si ce vorbesc la telefon, sa aiba grija de smartphone, tablete si computere cand calatoresc si sa arunce stickurile de memorie folosite.

Publicatia scria in urma cu mai multe zile un articol in care semnala intensificarea spionajului rusesc in Ungaria. Citand cotidianul Magyar Nemzet, site-ul scrie ca serviciile de securitate maghiar au observat o crestere semnificativa de spionaj in tara, atat de catre serviciul de informatii straine civile cat si de catre directoratul principal de informatii din armata.

Acestea ar viza descoperirea secretelor NATO, Ungaria fiind membra a Aliantei cu granita cu Ucraina.