Rusia nu are intentia sa prelungeasca exploatarea Statiei Spatiale Internationale (ISS) dincolo de 2020, asa cum doresc americanii, a precizat marti vicepremierul rus Dmitri Rogozin, cunoscut pentru retorica sa antioccidentala, scrie AFP.

"Estimam ca vom avea nevoie de ISS pana in 2020", a spus oficialul rus, insarcinat cu sectorul spatial, pentru agentia Interfax.

"Dupa 2020, ne-ar placea sa reorientam aceste mijloace financiare in proiecte spatiale cu mai mult viitor", a continuat el.

"Colegii nostri americani au exprimat un oarecare interes de a prelungi activitatea pe ISS pana in 2024, dar Agentia spatiala federala si Fondul de cercetare a viitorului au facut anumite propuneri strategice noi, legate de dezvoltarea industriei spatiale rusesti, dupa 2020", a explicat acesta.

In ianuarie, NASA a anuntat prelungirea duratei de viata a ISS, laboratorul plasat pe orbita in 1998 si care a costat in total o suta de miliarde de dolari, cu patru ani, pana in 2024.

Or, daca "segmentul rusesc poate exista independent de cel american, cel american nu poate functiona independent de cel rusesc", a subliniat Rogozin.

Navele rusesti Soyuz sunt, de la oprirea navetelor spatiale americane, singura modalitate de a transporta echipajele de astronauti.

Dmitri Rogozin, care face parte dintre responsabili rusi sanctionati de Uniunea Europeana in contextul crizei ucrainene, avertizase Statele Unite, la finele lunii aprilie, ca isi expun astronautii de ISS adoptand sactiuni impotriva Moscovei care pot afecta sectorul spatial rusesc.