Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anuntat duminica faptul ca a adus la Moscova petitii in care se cere Rusiei sa recunoasca regiunea separatista prorusa Transnistria, in pofida unei incercari de confiscare din partea autoritatilor moldovenesti. "Semnaturile transnistrenilor in favoarea recunoasterii republicii lor se afla deja la Moscova. Serviciile speciale moldovenesti, care au perchezitionat avionul nostru, au confiscat doar o parte nesemnificativa din incarcatura", a scris reprezentantul special al presedintelui rus Vladimir Putin pentru Transnistria, intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, potrivit Mediafax.

Rogozin a efectuat vineri o vizita in regiunea separatista moldoveana pentru a asista la ceremoniile oraganizate vineri pentru marcarea sfarsitului celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Pe drumul de intoarcere la Moscova, sambata, avionul vicepremierului rus a fost perchezitionat pe aeroportul din Chisinau de catre serviciile moldovenesti de securitate, care au confiscat mai multe cutii care contin liste cu semnaturi in favoarea anexarii Transnistriei de catre Rusia.

Autoritatile moldovenesti au afirmat ca aceste cutii au fost confiscate pentru a fi "examinate", denuntand actiuni "contraproductive" si "declaratii provocatoare la adresa (Republicii) Moldova" din partea lui Rogozin.

"Provocarile Chisinaului vor avea consecinte grave asupra relatiilor noastre bilaterale", a declarat vicepremierul rus intr-un mesaj postat pe Facobook.

Bucurestiul a cerut sambata Moscovei explicatii cu privire la declaratiile lui Rogozin, care s-a declarat pregatit sa revina la bordul unui bombardier de tip Tupolev, dupa ce i-a fost interzis sa survoleze teritoriul romanesc.

Dmitri Rogozin, unul dintre oficialii rusi influenti sanctionati de catre Uniunea Europeana (UE) in contextul crizei ucrainene, este cunoscut pentru retorica sa antioccidentala.