Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a postat din nou, sambata seara, un mesaj pe Twitter, dupa ce a revenit la Moscova la bordul unui avion de linie: "Ei bine, domnilor din Romania, in curand va vom explica totul - cine sunteti si ce credem despre voi." La aproape doua ore dupa acest mesaj, Rogozin - reprezentant al aripii dure de la Kremlin, sanctionat deja de UE - a revenit si a spus ca "Nici nu se putea publicitate mai bună pentru referendumul poporului", facand trimitere la cererea Transnistriei de unire cu Rusia. El a postat si fotografii cu cutiile in care se afla semnaturile transnistrenilor care cer alipirea la Rusia, despre care a spus ca i-au fost confiscate de serviciile secrete din Republica Moldova, potrivit Itar Tass.

HotNews.roFoto: Hotnews

In paralel insa, Ministerul moldovean de Externe a anuntat intrun comunicat publicat de Unimedia ca fortele moldovene au confiscat cutiile cu semnaturile transnistrenilor. "In legatura cu intentia oficialilor rusi de a transporta cu avionul de ruta speciala (charter) a unor cutii continand <>, MAEIE precizeaza ca materialele respective au fost retinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora in conformitate cu legislatia in vigoare", se spune intr-un comentariu al institutiei.

Reamintim ca Rogozin a scris sambata dupa-amiaza pe contul sau de Twitter ca, la solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "La solicitarea SUA, Romania si-a inchis spatiul aerian pentru avionul meu. Ucraina nu ma lasa din nou sa trec. Data viitoare voi zbura la bordul (aeronavei) TU-160", a scris pe contul sau de Twitter, in limba engleza, Dmitri Rogozin, care se afla de vineri intr-o vizita in Transnistria, necoordonata cu autoritatile Republicii Moldova. "Voi zbura, in pofida interdictiei", a mai scris vicepremierul rus, intr-o postare ulterioara.

Potrivit Publika TV, care citeaza reprezentanti ai ambasadei Ucrainei de la Chisinau si ai Ministerului moldovean de Externe, Rogozin a plecat intr-un final la Moscova cu o cursa de linie. Avionul cu care vicepremierul rus a vrut sa plece sambata din Republica Moldova a fost intors de catre autoritatile ucrainene, dar acesta nu se afla in avionul respectiv, precizeaza sursa citata.

Ministerul roman al Afacerilor Externe a calificat drept o "declaratie foarte grava" amenintarea vicepremierului rus Dmitri Rogozin cu folosirea unui bombardier strategic, in conditiile in care Romania si-ar fi inchis spatiul aerian pentru avionul sau. "Ministerul Afacerilor Externe apreciaza ca amenintarea cu folosirea unui bombardier strategic rus, de catre un vicepremier rus, reprezinta o declaratie foarte grava, in actualul context regional, in care Federatia Rusa a incalcat suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, iar forte separatiste proruse violeaza grav ordinea publica din statul vecin", precizeaza Biroul de presa al MAE, intr-un comunicat.