Persoane necunoscute au incendiat joi seara punctul vamal Izvarino, in regiunea Lugansk, la frontiera cu Rusia, a anuntat seful Serviciului Vamal federal rus, Andrei Belianinov, citat de RIA Novosti.

"Persoane imbracate in negru, purtand panglici "Sf. Gheorghe" au incendiat punctul de trecere a frontierei ruso-ucrainene Izvarino", in regiunea Lugansk, a declarat Belianinov, denuntand "o provocare cu scopul de a tensiona relatiile dintre Moscova si Kiev", citeaza Mediafax.

Potrivit lui Belianinov, peste 40 de persoane inarmate au coborat in jurul orei 18.00, la Izvarino, din doua microbuze. Ele au cerut vamesilor ucraineni sa lase armele jos si sa se predea, amenintand ca "in caz contrar dupa 30 de secunde vor deschide focul". Vamesii ucraineni au refuzat sa indeplineasca cerintele persoanelor necunoscute, iar acestea au incendiat punctul vamal.

El a adaugat ca "momentan, punctul vamal Izvarino este inchis, insa incendiul a fost stins".

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, se va deplasa luni la Kiev, pentru a exprima sustinerea Uniunii Europene inaintea scrutinului prezidential programat pe 25 mai, informeaza AFP.

"Voi merge luni la Kiev pentru a continua discutiile pe tema modalitatilor de stabilizare a situatiei in Ucraina inaintea scrutinului prezidential din 25 mai, pentru a pune capat violentelor si a lansa un dialog national", a declarat Van Rompuy.

Aceasta ar fi prima vizita a presedintelui Consiliului European in Ucraina de la izbucnirea crizei in aceasta tara.

Van Rompuy a precizat ca a discutat joi, prin telefon, cu premierul ucrainean, Arseni Iateniuk, "despre situatia din Ucraina", iar acesta l-a invitat la Kiev.

Uniunea Europeana a avertizat joi ca organizarea unui referendum proindependenta in estul Ucrainei "ar face doar sa agraveze situatia".