Sute de persoane au fost ucise miercuri intr-un nou masacru comis de secta islamica Boko Haram in nord-estul Nigeriei unde SUA, Marea Britanie si Franta au anuntat ca vor ajuta autoritatile sa gaseasca aproximativ 200 de tinere rapite de la jumatatea lunii aprilie de gruparea islamista.

Si China a promis ca ajuta Nigeria in gasirea ostaticilor, dar si in "upta impotriva terorismului".

Politia nigeriana a oferit o recompensa de 180.000 de euro pentru orice informatie care poate duce la gasirea fetelor.

Aceasta "situatie revoltatoare", potrivit presedintelui Barack Obama, umbreste Forumul Economic Mondial pentru Africa, "un Davos african", deschis miercuri la Abuja in conditii de maxima securitate, scrie AFP. SUA au anuntat ca vor trimite mai multe trupe de securitate in Nigeria pentru a lua parte la operatiunile de cautare a fetelor.

Departamentul american de Stat a anuntat ca are informatii potrivit carora adolescentele au fost luate in tarile vecine, declaratii neconfirmate de oficialii locali din Chibok, care spun ca fetele au fost vandute ca sotii pentru luptatori islamisti din Camerun si Ciad.

Despre elevele de liceu rapite de la jumatatea lui aprilie din internatul scolii nu s-a stiut nimic pana luni, 5 mai, cand liderul Boko Haram a revendicat rapirea lor. AFP a publicat o inregistrare cu liderul sectei islamice in care acesta spunea ca fetele sunt folosite ca "sclave", "vandute" si "casatorite" cu forta.

"Eu am rapit fetele. O sa le vand pe piata, in numele lui Allah", a declarat Abubakar Shekau, evocand cele 223 de adolescente rapite, in conditiile in care circula mai multe informatii legate de posibilul lor transfer in Ciad si in Camerunul vecin, unde sunt vandute cu 12 dolari fiecare.

Shekau, care spune ca tine "oameni ca sclavi", a declarat ca a rapit liceenele deoarece "educatia occidentala trebuie sa inceteze" iar fetele "trebuie sa paraseasca (scoala) si sa se casatoreasca".

Cele 276 de tinere au fost rapite in 14 aprilie din liceul din Chibok (nord-est), in statul Borno. 223 se afla in continuare in captivitate, iar 53 au reusit sa fuga.

Boko Haram, care inseamna "educatia occidentala este un pacat", in limba haoussa, cere crearea unui stat islamic in nordul Nigeriei.

Gruparea extremista a ucis cateva mii de oameni incepand cu 2009, in cadrul unor atacuri care au vizat scoli, biserici, moschei si simboluri ale statului sau fortele de ordine.