Casa Alba a declarat miercuri ca nu dispune de dovezi la ora actuala asupra retragerii trupelor rusesti masate la frontiera ucraineana, anuntata mai devreme de presedintele rus Vladimir Putin, informeaza AFP

"Nu exista nicio dovada pentru moment ca a avut loc retragerea", a declarat purtatorul de cuvant adjunct al presedintelui SUA Barack Obama, Josh Earnest. Earnest, care s-a exprimat in fata jurnalistilor intr-un briefing de presa in Air Force One, a remarcat cu toate acestea ca "noi am saluta o retragere semnificativa si transparenta" a trupelor rusesti implicate.

Declaratiile purtatorului de cuvant coincid cu cele ale NATO, care a declarat inainte ca nu are niciun "indiciu" care poate confirma retragerea trupelor rusesti masate langa frontiera Ucrainei, citeaza Agerpres.

Putin a afirmat ca tara sa si-a retras soldatii de la frontiera. NATO a estimat la sfarsitul lunii aprilie ca aproximativ 40.000 de oameni se aflau acolo.

Barack Obama vrea sa priveze Rusia de anumite beneficii comerciale

Presedintele american Barack Obama vrea sa anuleze anumite avantaje de care beneficiaza Rusia in relatiile sale cu Statele Unite, o decizie simbolica, care "nu are legatura directa" cu situatia din Ucraina, a asigurat miercuri Casa Alba, potrivit Mediafax.

Intr-un mesaj catre Congresul american, Obama si-a anuntat intentia de a retrage Rusia de pe lista statelor care beneficiaza de un regim vamal preferential, destinat tarilor in curs de dezvoltare.

Casa Alba a justificat aceasta decizie prin faptul ca Rusia a trecut in categoria statelor cu venituri mari, potrivit unui clasament al Bancii Mondiale.

"Rusia a inregistrat suficiente progrese din punct de vedere economic, pentru a nu mai merita un regim preferential acordat statelor mai putin dezvoltate", a precizat purtatorul de cuvant al Executivului american, Jay Carney.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Consiliului american al Securitatii Nationale, Caitlin Hayden, intrebata daca decizia a fost influentata de criza din Ucraina, a declarat ca aceste elemente "nu au o legatura directa".

"Actiunile Rusiei in Ucraina nu au o legatura directa cu decizia presedintelui", a afirmat Hayden, in contextul in care Moscova este acuzata de Washington ca destabilizeaza situatia din aceasta tara.

In 2012, Rusia a exportat in Statele Unite produse in valoare totala de 29 de miliarde de dolari dintre care 544 de milioane au beneficiat de o taxa vamala privelegiata.