Trupele ucrainene ar reluat temporar controlul asupra primariei din orasul port estic Mariupol, dupa o noapte de lupte cu militantii pro-rusi, anunta miercuri presa ucraineana, citata de Reuters. Agentia de presa precizeaza, citand martori, ca autoritatile ucrainene nu au depus niciun efiort pentru a pastra controlul asupra cladirii. Postul de televiziune ucrainean Kanal 5 (apropiat puterii de la Kiev) informeaza ca Garda Nationala a obtinut controlul asupra cladirii, obligandu-i pe rebeli sa iasa in strada, unde au blocat piata centrala, dand foc la cauciucuri si la un troleibuz. Traficul in zona a putut fi reluat miecuri dimineata. Informatiile nu au putut fi verificate imediat, anunta Reuters.

--------------------

Ora 21:10 Criza din Ucraina se poate termina cu conditia ca autoritatile de la Kiev sa inceteze operatiunile militare din estul tarii, dupa amanarea referendumului prevazut in 11 mai privind independenta autoproclamatei republici din Donetsk, a declarat miercuri purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin.

Daca separatistii rusi asculta apelul presedintelui de amanare a referendumului si "Kievul la randul sau inceteaza operatiunile militare si ia masuri pentru lansarea dialogului, aceste lucruri pot scoate Ucraina din aceasta situatie, care in acest moment nu face decat sa se inrautateasca", a spus Dmitri Peskov, pentru site-ul rusesc Slon.ru, preluat de AFP.

Ora 19.51: Fortele ucrainene l-au capturat pe ministrul de interne al auto-proclamatei Republici Donetsk (separatisti), anunta agentia rusa Itar Tass, citindu-l pe ministrul de Interne de la Kiev

Ora 18:35 NATO nu are niciun indicator ca Rusia si-ar fi retras fortele din apropierea granitei cu Ucraina, in pofida faptului ca presedintele rus Vladimir Putin sustine ca trupele au revenit in bazele de antrenament, a declarat miercuri un oficial NATO citat de Reuters.

"Nu avem niciun indiciu cu privire la vreo schimbare in pozitionarea trupelor militare de-a lungul granitei ucrainene", a declarat reprezentantul NATO pentru agentia de presa.

Ora 17:25 Moscova si-a retras trupele de la frontiera cu Ucraina - Vladimir Putin

"Ni s-a spus tot timpul ca trupele noastre de la frontiera ucraineana ingrijoreaza: le-am retras, ele nu se mai afla astazi la frontiera ucraineana, dar acolo unde se afla isi deruleaza exercitiile obsinuite", a sustinut acesta.

Ora 16:41 Putin: Alegerile prezidentiale organizate de Kiev, un pas in directia buna insa nu vor rezolva nimic daca cetatenii ucraineni nu inteleg cum le vor fi garantate drepturile.

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri ca alegerile prezidentiale organizate de Kiev sunt un pas in directia buna insa nu vor rezolva nimic daca cetatenii ucraineni nu inteleg cum le vor fi garantate drepturile, scrie Interfax.

Ora 16:30 Vladimir Putin cere separatistilor sa amane referendumul din 11 mai

"Cerem reprezentantilor din sud-estul Ucrainei sa amane referendumul prevazut in 11 mai, pentru a crea conditiile necesare dialogului", a spus acesta, intr-o conferinta de presa, dupa intalnirea cu presedintele OSCE, Didier Burkhalter.

Ora 16:09 Miliardarul Petro Poroshenko, candidat la presedinti Ucrainei, a predat miercuri, cu ocazia unei vizite la Berlin, pentru utilizarea "fortei" impotriva separatistilor pro-rusi calificati drept "teroristi". (AFP)

Ora 15:59 Serviciile de Securitate Ucrainene (SBU) anunta ca, de la lansarea operatiunii speciale antiteroriste in estul Ucrainei si pana marti, 6 mai, 14 militari, inclusiv angajati ai SBU, si-au pierdut viata iar 66 au fost raniti, informeaza Interfax Ucraina.

Ora 15:36 Alegerile prezidentiale prevazute pentru 25 mai in Ucraina fac obiectul unei interventii "inacceptabile" din partea Rusiei, a declarat miercuri, la Kiev, secretarul de Externe britanic William Hague, citat de AFP.

Rusia depune un "enorm efort de propaganda", iar esecul scrutinului ar fi "o lovitura groaznica data democratiei", sustine oficialul britanic.

Hague a mai aratat ca Occidentul este "complet deschis diplomatiei si doreste o detensionare".

Ora 14:03 Uniunea Europeana a cerut miercuri Rusiei sa evite actiunile care ar putea sa inrautateasca criza din Ucraina, amenintand cu noi sanctiuni.

"Cerem Rusiei sa se abtina de la noi pasi de a destabiliza si mai mult Ucraina si sa se implice, in loc, intr-o solutionare a crizei pe cale diplomatica", a declarat presedintele Consiliului European Herman Van Rompuy, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul japonez Shinzo Abe, dupa o intalnire la Bruxelles.

"Noi pasi pentru destabilizarea Ucraine vor cere noi sanctiuni", a adaugat van Rompuy.

Ora 13:52 Candidatul la presedintia Ucrainei Petro Poroshenko cere Europei si Statelor Unite sa se puna de acord asupra unui al treilea val de sanctiuni impotriva Rusiei, in cazul in care kremlinul sprijina referendumul organizat de separatistii pro-rusi din estul Ucrainei in 11 mai. (Reuters)

"Daca Rusia va sprijini acest referendum, avem nevoie de actiuni concertate cu privire la al treilea val de sanctiuni, bine coordonate intre SUA si UE", a spus Poroshenko presei din Berlin, inaintea unei intalniri cu cancelarul Angela Merkel.

Separatistii din regiunea Dombass sustin ca vor organiza duminica un referendum pentru secesiune, asemanator cu cel care a precedat anexarea Crimeei de catre Rusia in martie.

Ora 12:30 Rusia cere Kievului sa inceteze imediat utilizarea fortei impotriva propriului popor.

Ministerul rus de Externe a cerut miercuri Kievului sa stopeze imediat "utilizarea fortei impotriva propriului popor".

"Autoritatile ilegitime de la Kiev calca grosolan pe drepuri recunoscute la scara larga, cu complicitatea sustinatorilor occidentali", se arata intr-o declaratie a ministerului

Ora 11:38 Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a acuzat miercuri europenii ca inchid ochii la ascensiunea "fascismului" in Ucraina, facand trimitere la moartea a circa 40 de separatisti pro-rusi la Odesa, in sudul Ucrainei, transmite AFP.

"Sunt multi ani de cand se trece cu vederea, in Europa, faptul ca ideologia fascista atrage noi adepti si ca cei care o promoveaza inroleaza in continuare tot mai multi discipoli", a declarat Lavrov la o ceremonie organizata odata cu apropierea marcarii victoriei din 1945 asupra regimului nazist.

"Ceea ce s-a intamplat la Odesa pe 2 mai este pur si simplu fascism", a continuat Lavrov.

Aproximativ 40 de persoane, in principal prorusi, au fost ucisi vineri intr-o cladire oficiala din Odesa, oras portuar din sudul Ucrainei, intr-un incendiu provocat, dupa ce s-au retras in imobil in urma unor confruntari cu nationalisti ucraineni.

"Nu vom permite ca faptele sa fie ascunse sub covor, asa cum incearca sa faca in prezent coalitia aflata la putere", a dat asigurari seful diplomatiei ruse, promitand sa "obtina adevarul".

Uniunea Europeana (UE) a cerut sambata efectuarea unei anchete independente care sa-i identifice pe cei care se fac vinovati de aceste violente. Duminica, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a afirmat ca aceasta drama face parte dintr-un "plan rus de distrugere a Ucrainei".

Ora 11:01 Ucraina a primit prima transa de la FMI, de 3,2 miliarde de dolari, din programul de ajutorare pe doi ani in valoare de 17 miliarde dolari, anunta Banca Centrala a Ucrainei.

"Banii au ajuns. Este vorba (de o suma - n.red.) de 3,19 miliarde de dolari", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Bancii Centrale.

  • Putin il primeste miercuri pe presedintele OSCE, pe fondul apelului la incetarea focului

Presedintele rus Vladimir Putin urmeaza sa se intaleasca miercuri cu presedintele Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), ministrul de Externe elvetian Didier Burkhalter, care a facut apel la o "incetare a focului" in estul Ucrainei pentru a permite desfasurarea alegerilor prezidentiale, programate sa aiba loc la 25 mai. transmite AFP.

Ucraina, la randul sau, a cerut marti sprijinul comunitatii internationale pentru aceste alegeri, ce par din ce in ce mai amenintate de spirala violentelor separatiste in sud-estul tarii.

"Daca (alegerile prezidentiale - n.red.) nu au loc, va fi haos si exista riscul unui razboi civil", a avertizat presedintele francez Francois Hollande.

Aceasta ipoteza este insa respinsa deocamdata de catre Kiev: "Guvernul ucrainean s-a angajat sa desfasoare alegerile prezidentiale la data prevazuta", a afirmat ministrul ucrainean de Externe Andrii Descita, la finalul unei reuniuni ministeriale a Consiliului Europei desfasurate marti la Viena.

Autoritatile de la Kiev au solicitat trimiterea de "observatori internationali in Ucraina pentru a monitoriza alegerile". Ele cer partenerilor internationali sa faca "tot posibilul pentru a elimina amenintarile si provocarile externe sustinute de Rusia in Ucraina, astfel incat aceste alegeri sa se poata desfasura in mod liber si democratic", a adaugat el.

Scrutinul din 25 mai ar urma sa permita alegerea succesorului presedintelui Viktor Ianukovici, un apropiat al Moscovei, rasturnat de la putere la sfarsitul lunii februarie.