Ambasadorul Rusiei la Chisinau a fost convocat la Ministerul moldovean de Externe pentru a oferi explicatii privind intentia vicepremierului rus Dmitri Rogozin de a se deplasa la Tiraspol pe 9 mai, informeaza Mediafax.

Decizia convocarii ambasadorului rus a fost luata de ministrul moldovean de Externe, Natalia Gherman.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin, emisar al Kremlinului in dosarul transnistrean, a anuntat marti ca va participa la parada de Ziua Victoriei, organizata pe 9 mai in regiunea separatista Transnistria.

"Am o atitudine respectuoasa fata de sfaturile straine si in special fata de amenintari, dar voi veni de Ziua Victoriei in Transnistria. Asteptati-ma!", a afirmat Dmitri Rogozin intr-un mesaj postat pe Twitter.

Vicepremierul rus a reactionat astfel dupa ce presedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, a declarat ca autoritatile de la Chisinau i-au recomandat sa renunte la vizita in regiunea trasnistreana.

"La 9 mai si-a anuntat prezenta la Tiraspol vicepremierul rus Dmitri Rogozin. Noi i-am recomandat sa se abtina de la aceasta vizita, dar nu am fost auziti. Bineinteles ca nu putem sa-i interzicem sa vina pe teritoriul Republicii Moldova. Si la Chisinau vor fi manifestatii organizate de comunisti, dar vom sarbatori si Ziua Europei. Unii isi doresc confruntari, dar noi vrem sa-i ajutam pe oameni sa inteleaga unele lucruri", a afirmat Vlad Filat.

In contextul crizei din Ucraina, Dmitri Rogozin a facut mai multe declaratii privind regiunea transnistreana, asigurand in special ca Rusia va acorda o atentie sporita in ceea ce priveste drepturile etnicilor rusi din regiune.

Autoritatile de la Tiraspol au lansat o campanie de strangere de semnaturi pentru recunoasterea independentei Transnistriei, in contextul unor declaratii ale presedintelui rus Vladimir Putin, potrivit carora locuitorii din stanga Nistrului trebuie sa-si decida singuri viitorul.

Campania a fost initiata la 22 aprilie, cu sustinerea Uniunii comunitatilor ruse din Transnistria, si se va incheia la 9 mai, cand la Tiraspol va avea loc o parada cu ocazia Zilei Victoriei. Cu acest prilej, liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk va inmana petitia vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care, la randul sau, o va transmite presedintelui Vladimir Putin, potrivit agentiei Tiras.