Presedintele rus Vladimir Putin a promulgat o lege prin care interzice toate cuvintele licentioase si injuraturile in filme, transmisiuni de televiziune, concerte sau piese de teatru.

Potrivit Moscow Times, o masura similara a fost promulgata in aprilie 2013, cand s-au interizs injuraturile in media.

Legea intra in vigoare de la 1 iulie si prevede amenzi de pana la 2.500 de ruble (70 de dolari) pentru persoane si 50.000 de ruble (1.400 de dolari) pentru organizatii. Nu se aplica spectacolelor aparute inainte de aceasta data.

In cazul in care apar dispute, o comisie de experti se va intruni pentru a decide ce intra in categoria “injuratura”, noteaza BBC.

In decembrie 2013, Institutul Limbii Ruse din cadrul Academiei Ruse a facut o lista de patru cuvinte care sunt licentioase si trebuie interzise. Moscow Times le prezinta astfel: “doua dintre ele se refera la organele reproducatoare masculine si feminine, unul la actul copularii si ultimul la o femeie promiscua”.

Potrivit BBC, unul dintre initiatorii legii a fost regizorul pro-Putin Stanislav Govorukhin, in prezent parlamentar.

Distribuitorii care nu avertizeaza consumatorii cu privire la injuraturile din clipuri sau alte produse audiovizuale risca sa isi piarda autorizatia.