Ministrul german al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat marti ca riscul "unei confruntari militare in Ucraina" se apropie si a cerut o noua conferinta internationala la Geneva, intr-un interviu acordat pentru patru ziare europene si citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Imaginile sangeroase care ne parvin din Odessa ne arata ca suntem la doar cativa pasi departare de o confruntare militara" in Ucraina, a spus Steinmeier, in interviul acordat Gazeta Wyborcza (Polonia), El Pais (Spania), La Repubblica (Italia) si Le Monde (Franta).

"Dar un ministru de Externe nu este in functie pentru a descrie o situatie ci pentru a o modifica. De aceea imi concentrez toata atentia pe posibilitatile care ne raman la indemana pentru a evita caderea intr-un razboi civil", a adaugat el.

"Nimeni nu trebuie sa inteleaga gresit si sa creada ca nu exista un risc si o amenintare decat pentru Ucraina. Prin acest conflict, intreaga arhitectura de securitate europeana, aplicata de decenii, ar putea fi distrusa. De aceea trebuie sa facem totul pentru a evita acest risc si intrarea intr-un nou razboi rece", a subliniat Frank-Walter Steinmeier.

Berlinul pledeaza pentru o a doua conferinta internationala la Geneva, cu scopul de a identifica o iesire din criza din Ucraina, in ciuda esecului aplicarii acordului incheiat la jumatatea lui aprilie, tot la Geneva, intre Ucraina, Rusia, Statele Unite si Uniunea Europeana, si care urmarea o detensionare a crizei.

In opinia ministrului german, eroarea comisa in cadrul primei conferinte a fost "lipsa unui mecanism care sa permita traducerea in fapte a deciziilor".

"O a doua conferinta trebuie sa faca obligatorie fiecare etapa necesara pentru atingerea unei detensionari acolo unde tensiunea este foarte puternica, si necesara de asemenea pentru a intari un proces politic si constitutional care sa includa toti ucrainenii", a spus acesta.

Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a afirmat marti la Viena ca o noua conferinta internationala "nu va aduce mare lucru" si a pledat in schimb pentru "un dialog national" ucrainean.