In luna martie, 445 de deputati din Duma de Stat, camera inferioara a Parlamentului de la Moscova, au aprobat anexarea Crimeei. Un singur membru al Dumei a votat impotriva, iar astazi, Ilia Ponomarev trebuie sa faca fata ostilitatilor, chiar si din partea propriului sau partid, scrie Deutsche Welle.

Deputatul rus nu se declara surprins de faptul ca a fost insultat prin intermediul platformelor de socializare, ca a fost numit "tradator" si ca a primit amenintari cu moartea. Ponomarev sustine ca apartamentul asistentului sau a fost perchezitionat. "Ma asteptatam ca ceva de genul asta sa se intample", a declarat Ponomarev (38 de ani) pentru DW.

Pe data de 20 martie, in votul din Duma de Stat, Ponomarev a votat impotriva anexarii Crimeei, fiind singurul deputat din cei 446 care s-a aratat impotriva miscarii. Votul a urmat unui referendum in peninsula in cadrul caruia majoritatea locuitorilor din Crimeea a cerut desprinderea de Ucraina si lipirea la Rusia.

Ponomarev, reprezentant al orasului Novosibrisk, sustine ca a votat impotriva anexarii pentru ca, in opinia sa, aceasta este o miscare strategica gresita: "Duce la o ruptura intre Rusia si Ucraina" si nu doar ca asta poate provoaca un razboi, dar Rusia "pierde, de asemenea, Ucraina ca aliat".

Deputatul mai afirma ca atat Rusia cat si Occidentul ar trebui sa nu intervina in Ucraina si sa lase tara vecina sa isi rezolve singura problemele.

Potrivit parlamentarului rus, el nu este singurul deputat din Duma care crede asta, insa ceilalti au ales sa nu vorbeasca public de teama represaliilor.

Si pe buna dreptate; dupa votul din 20 martie, Ponomarev a devenit tinta unor insulte si amenintari cu moartea, totul fiind, potrivit deputatului, parte a unei campanii media, instigate de guvern, de a-l denunta. "Pretind ca de fapt este furie publica", insa in public, sustine deputatul, nu s-a confruntat niciodata cu o atitudine negativa, "niciun singur cuvant negativ pe strada".

Ponomarev recunoaste ca mahoritatea rusilor este in favoarea anexarii, insa sustine ca nu a putut sa voteze impotriva convingerilor sale.

Partidul sau, Rusia Unita, a incercat, fara succes, sa il neutralizeze, scrie DW. Apoi, seful unui partid de opozitie favorabil Kremlinului a propus un proiect de lege care ar permite liderului unui grup parlamentar sa scape de deputatii care incalca linia stabilita de partid.

Ponomarev se teme de consecintele legale ale votului sau: "Bineinteles, nu e probabil sa fie legate direct de vot. Vor pretinde ca am deturnat fonduri, ceva din categoria asta". Desi deputatul pare increzator ca se poate apara, intrebat daca se teme sa nu fie inchis, precum alti critici ai regimului, Ponomarev a recunoscut, dupa un moment de tacere, ca "acest lucru se poate intampla".

Un reporter al unui post de stat rus a afirmat recent ca Ponomarev incearca doar sa atraga atentia presei internationale, insa ca ar fi trebuit sa stie ca e "o idee proasta" sa voteze impotriva anexarii, precizeaza Deutsche Welle.