Seful diplomatiei bulgare, Kristian Vighenin, a calificat sambata drept "monstruoase" violentele soldate cu peste 30 de morti, vineri, la Odessa, oras port din sudul Ucrainei, transmite AFP.

"Ce s-a intamplat in Odessa este monstruos", a declarat ministrul bulgar de Externe la postul de radio BNR, cerand "actiuni urgente pentru a preveni ca violentele sa se extinda si in alte orase din regiune".

In contextul in care aproape 300.000 de etnici bulgari traiesc in sudul Ucrainei, ministrul a cerut Kievului sa "dezarmeze gruparile paramilitare si sa limiteze influenta extremei drepte".

Vighenin a considerat de asemenea ca este posibil ca o parte dintre ucrainenii de origine bulgara sa ceara azil in Bulgaria, ceea ce ar constitui "o mare incercare, daca afluxul este masiv".

Bulgaria, fosta aliata fidela a Moscovei in perioada comunista, depinde aproape in totalitate de livrarile ruse, via Ucraina, pentru aprovizionarea sa cu gaz.

Mai mult, singura sa centrala nucleara este echipata cu reactoare ruse, iar unica rafinarie petroliera bulgara apartine gigantului rus Lukoil.