"Atasatul militar al ambasadei ruse in Ucraina este declarat persona non grata in urma unor actiuni incompatibile cu statutul sau diplomatic", o formula folosita in diplomatie pentru desemnarea activitatilor de spionaj, a anuntat Ministerul ucrainean de Externe, citat de Mediafax.

Diplomatul rus a fost prins in flagrant delict si "arestat", miercuri, de serviciile de securitate ucrainene, potrivit ministerului, care nu ofera mai multe detalii.

"El urmeaza sa paraseasca Ucraina in cel mai scurt timp", potrivit comunicatului, citat de agentia de presa Interfax.

Presedintele rus Vladimir Putin va merge pentru prima data in Crimeea de la alipirea acestei peninsule la Rusia pentru a asista la parada militara de 9 mai, care comemoreaza victoria asupra Germaniei naziste, scrie Mediafax.

Putin va merge in orasul Sevastopol, unde isi are sediul Flota rusa la Marea Neagra, potrivit informatiilor oferite miercuri de cotidianul Kommersant si de publicatia electronica gazeta.ru, care citeaza mai multe surse, intre care una din cadrul Ministerului Apararii.

Presedintele rus ar putea merge in Crimeea dupa ce va asista la principala parada militara din Piata Rosie din Moscova.

Calatoria la Sevastopol "este pe agenda si a fost confirmata de administratia prezidentiala", a declarat pentru Kommersant un oficial din cadrul Ministerului Apararii. Putin va fi insotit de premierul rus Dmitri Medvedev, potrivit acestor surse.

Rusia si alte tari din fosta URSS celebreaza sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe 9 mai si nu pe 8, ca tarile din Europa Occidentala. Vladimir Putin a profitat deseori de astfel de evenimente pentru a incuraja patriotismul si sustinerea politicii sale de catre populatie.

Retorica folosita de Rusia in legatura cu criza din Ucraina foloseste, de asemenea, amintirea luptei impotriva Germaniei naziste, numita "Marele razboi patriotic" incepand cu epoca sovietica. Moscova califica nationalistii ucraineni care figureaza printre noile autoritati de la Kiev drept "fascisti".

Puterea rusa acuza, de asemenea, Kievul ca ii face elogiul liderului nationalist ucrainean Stepan Bandera, care a lupta impotriva sovieticilor si a colaborat cu nazistii in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.