Soprana spaniola Montserrat Caballe (81 de ani) a fost pusa sub acuzare, marti, la Barcelona, pentru o presupusa frauda fiscala aferenta sumei de o jumatate de milion de euro provenind din incasarile sale din turnee, care ar fi fost deturnata prin intermediul unei firme din Andorra, au anuntat surse judiciare.

Montserrat CaballeFoto: Captura Youtube.com

Potrivit AFP, care citeaza o sursa de la Parchetul din Barcelona, celebra cantareata de opera, in varsta de 81 de ani, care are in spate o cariera de succes de peste 50 de ani pe marile scene din lumea intreaga, "a fost pusa sub acuzare si va trebui sa apara in fata unui judecator pe 9 mai", relateaza Mediafax.

"Am depus o plangere saptamana trecuta, iar aceasta a fost acceptata azi", a precizat sursa.

O alta sursa de la Tribunalul Superior de Justitie din Catalonia a confirmat faptul ca "o plangere pentru infractiune comisa asupra Trezoreriei publice" a fost depusa contra cantaretei Montserrat Caballe, care "va trebui sa apara in fata unui judecator".

Potrivit Parchetului din Barcelona, Montserrat Caballe a cerut "in 2010 ca onorariile sale pentru mai multe concerte pe care le-a sustinut in strainatate sa fie platite unei companii cu sediul in Andorra, ca si cum ea ar locui acolo, in conditiile in care locuia de fapt la Barcelona".

"Estimam ca a deturnat astfel 500.000 de euro in acel an", a precizat sursa.

Principat situat in Muntii Pirinei, intre Spania si Franta, Andorra a fost retrasa in 2010 de pe "lista gri" a paradisurilor fiscale de catre Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Eonomica (OCDE), dupa ce a semnat acorduri de schimburi de informatii fiscale cu 19 tari.

Nascuta pe 12 aprilie 1933, intr-o familie saraca din Barcelona, Montserrat Caballe a devenit in anii 1970 o soprana de renume mondial.

In pofida varstei inaintate, artista spaniola nu a renuntat niciodata la scena: in ianuarie 2012, ea a sarbatorit implinirea a 50 de ani de activitate concertistica pe scena de la Liceu, Opera din Barcelona, unde a cantat pentru prima data in 1962 in spectacolul "Arabella", de Richard Strauss.

Punerea sub acuzare a cantaretei Montserrat Caballe a lungit si mai mult lista vedetelor urmarite in justitie in Spania.

Ana Torroja, fosta cantareata a grupului Mecano, a fost condamnata pe 9 aprilie la plata sumei de 1,4 milioane de euro pentru deturnarea a 800.000 de euro intre 2003 si 2007.

Lionel Messi, vedeta argentiniana a echipei de fotbal FC Barcelona, a fost audiat in septembrie 2013, fiind banuit de frauda fiscala, de un judecator de la Tribunalul din Gava, care il pusese sub acuzare, in iunie 2013, alaturi de tatal sau, pentru frauda fiscala.