Statele Unite au impus sanctiuni impotriva a sapte responsabili rusi si a 17 companii, anunta Casa Alba, citata de AFP.

"Din 17 aprilie, Rusia nu a facut nimic pentru a-si respecta angajamentele de la Geneva si, in realitate, a escaladat si mai mult criza. Implicarea Rusiei in recentele violente din estul Ucrainei nu poate fi pusa la indoiala", se arata in comunicatul Casei Albe.

Potrivit sursei citate, s-a decis inghetarea averilor si interdictia de a calatori in Statele Unite pentru sapte responsabili rusi, dintre care doi din cercul lui Vladimir Putin.

Printre persoanele vizate de sanctiunile americane figureaza numele lui Igor Sechin, seful companiei petroliere Rosneft si un aliat apropiat al lui Putin. Actiunile Rosneft au scazut cu 1,6% dupa anuntarea sanctiunilor impotriva lui Igor Sechin.

Celelalte persoane sanctionate sunt Oleg Belavencev, Serghei Chemezov, Dmitry Kozak, Evgeniy Murov, Aleksei Pushkov si Vyacheslav Volodin.

Companiile supuse sanctiunilor sunt InvestCapitalBank, SMP Bank, Stroygazmontazh (SGM Group), Volga Group, Transoil, Aquanika (Russkoye Vremya LLC), Sakhatrans LLC, Avia Group LLC, Avia Group Nord LLC, Stroytransgaz Holding, Stroytransgaz Group, Stroytransgaz OJSC, Stroytransgaz-M LLC, Stroytransgaz LLC, The Limited Liability Company Investment Company Abros, CJSC Zest si JSB Sobinbank.

In plus, Statele Unite vor refuza cererile de licente de export pentru toate produsele de inalta tehnologie care ar putea contribui la capacitatile militare ale Rusiei. Departamentele de Comert si de Stat vor retrage toate licentele de export care indeplinesc aceste conditii.

Pe de alta parte, Uniunea Europeana a ajuns la un acord pentru a adauga 15 nume la lista cu persoanele sanctionate in urma crizei ucrainene, potrivit AFP, care citeaza surse diplomatice.

Moscova "va raspunde" la sanctiunile SUA, iar raspunsul va fi "dureros" pentru Washington - ministrul adjunct de Externe

Sanctiunile SUA impotriva Rusiei nu vor ramane fara raspuns din partea Moscovei, iar raspunsul va fi "dureros" pentru Washington, a reactionat luni ministrul adjunct de Externe rus, Serghei Riabkov, intr-un interviu pentru agentia Interfax, dupa ce Casa Alba a anuntat ca Statele Unite au impus sanctiuni impotriva a sapte responsabili rusi si a 17 companii.

"Vom raspunde, bineinteles. Nu am ascuns niciodata faptul ca avem la dispozitie capacitatile necesare pentru un astfel de raspuns, precum si un set de masuri, care este destul de larg, ce va fi folosit", a declarat Riabkov pentru Interfax.

"Suntem convinsi ca acest raspuns va avea un efect dureros pentru Washington", a adaugat el, potrivit AFP.