In urma cu doi ani, in timpul Campionatului European de Fotbal Euro-2012, reputatia violenta a huliganilor ucraineni a dat nastere la apeluri de boicot din partea Europei. Acum, ultrasii - cum sunt numiti suporterii inraiti ai fotbalului, printre care se numara si huligani violenti - au obtinut "mantuirea" politica in ultimele zile ale regimului Ianukovici, pazindu-i pe protestatarii Euromaidan de violenta politiei si a asa-numitilor "titushki", batausii pro-guvernamentali acuzati de multi ca fiind pe statul de plata a autoritatilor, relateaza Radio Free Europe.

Liderul opozitiei de la acea vreme, Oleg Tiagnibok, seful partidului nationalist Svoboda, a laudat public rolul ultrasilor intr-un discurs sustinut in noaptea de 25 ianuarie, dupa ce opozitia a respins un acord de parteneriat cu presedintele Viktor Ianukovici.

"Slava Ucrainei! (...) Sa ii aplaudam pe curajosii suporteri ai Dnipro Cherkasy, Karpaty Lviv si Vorskla Poltava! Aici incepe solidaritatea. Aici incepe patriotismul!" a afirmat Tiagnibok.

Aceasta reprezinta o transformare surprinzatoare pentru un sector al societatii cunoscut mai degraba pentru excesul de alcool si scandal decat pentru pasiunile sale politice, noteaza Radio Free Europe.

Implicarea lor in evenimentele politice din Ucraina poate fi observata pe 21 ianuarie - cu o zi inainte de intrarea in vigoarea a pachetului de "legi dictatoriale", cum le-au numit criticii, privind actiunile de protest, care permiteau autoritatilor sa disperseze cu forta un protest neautorizat. La acea data, ultrasii Dinamo Kiev au anuntat ca au format unitati speciale de aparare pentru a proteja protestatarii care isi facusera de cateva luni tabara in piata centrala din Kiev - Maidan Nezalezhnosti.

Totodata, ei au lansat un apel la actiune, cerandu-le celor care nu se implicasera pana la acea data in "apararea Kievului de tradatorii bastarzi" sa iasa in strada.

"Iesim in strada nu pentru a fi adusi in Europa, nu pentru Iulia, Vitali, Arseni, sau Oleg (liderii opozitiei ucrainene de la acea vreme, Iulia Timosenko, Vitali Klitschko, Arseni Iatseniuk si Oleg Tiagnibok -n.red.)! Nu impotriva Rusiei si a rusilor. Iesim - PENTRU LOCUITORII DIN KIEV, PENTRU ORASUL NOSTRU, PENTRU TARA NOASTRA, PENTRU ONOAREA NOASTRA", au anuntat ultrasii Dinamo Kiev intr-un mesaj pe vKontakte.

Ulterior, grupuri de ultrasi din intreaga tara au transmis mesaje similare, implicand-se activ in evenimentele care au atras atentia Occidentului.

Inregistrare postata pe YouTube, care arata cel putin un ultras, grav ranit, indepartat din zona in timpul violentelor din ianuarie

Radio Free Europe noteaza ca aceasta mobilizare a ultrasilor nu s-a produs doar la Kiev sau orase pro-Maidan precum Liov, ci si in sudul si estul tarii, traditional sustinatoare ale Rusiei si ale formatiunii la putere atunci, Partidul Regiunilor, iar acum un bastion al separatistilor.

Sprijinul brusc al ultrasilor, grup format din tineri din clasa muncitoare - categorie sociala traditional considerat ca fiind baza lui Ianukovici - a fost perceputa ca o schimbare atat de radicala incat acestia au capatat un statut special in "istoria" Euromaidan.

Dupa 27 ianuarie, sprijinul ultrasilor fata de actiunile Euromaidan a fost inregistrat in 17 orase, insa, in multe regiuni este posibil ca acestia sa fi fost mai putin motivati de simpatii fata de Maidan decat de antipatie pentru titushki, ale caror randuri sunt formate aproximativ din aceeasi zona sociala, mai arat sursa citata.