Un elicopter al armatei ucrainene a explodat vineri in timp ce stationa pe aeroportul din Kramatorsk, in estul tarii, transmite AFP. Ministerul Aparari de la Kiev anunta ca aeronava a fost tinta unui atac cu grenada, insa directorul adjunct al Serviciului de Securitate (SBU) a afirmat ca elicopterul a explodat dupa ce un lunetist a lovit rezervorul. Presedintele Barack Obama si patru aliati-cheie din Europa - Franta, Germania, Italia si Marea Britanie - au cazut de acord vineri ca Rusia nu a indeplinit termenii acordului de la Geneva privind Ucraina, astfel incat isi vor coordona pozitiile intr-un raspuns care "va impune costuri" Rusiei. Tot vineri, 13 observatori OSCE au fost retinuti de fortele separatiste pro-ruse.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Un elicopter militar Mi-8 a explodat pe aerodromul Kramatorsk", a anuntat Ministerul Apararii intr-o declaratie de presa, precizand ca explozia a fost provocata de persoane neidentificate, cu un lansator de grenade.

Directorul adjunct al serviciilor speciale ucrainene, Vasyl Krutov, a declarat, citat de Interfax Ucraina, ca un lunetist a tras in directia unui elicopter care stationa pe aeroport, glontul lovind rezervorul cu combustibil. Pilotul a fost ranit.

Reuters anunta, citand un reprezentant al presedintiei ucrainene, ca trupele speciale au lansat "etapa a doua" a operatiunii anti-teroriste din estul tarii.

Explozie pe aeroportul din Kramatorsk (postat pe contul de YouTube al Euromaidan PR)

Informatiile zilei de vineri:

Ora 02:18 Avioane rusesti au violat spatiul aerian al Ucrainei "de mai multe ori" in ultimele 24 de ore, a declarat vineri un purtator de cuvant al Pentagonului, in timp ce situatia pe teren ramanea foarte tensionata, informeaza AFP.

Ora 21:26 Seful Statului major general al fortelor armate ruse, Valeri Gherasimov, a avut o conversatie telefonica cu omologul american, Martin Dempsey, ocazie cu care si-a manifestat ingrijorarea fata de situatia din sud-estul Ucrainei si de pierderile de vieti omenesti cu care s-a soldat operatiune ucraineana in regiune, transmite Reuters.

Potrivit Interfax, Gherasimov i-a spus lui Dempsey ca Ucraina a trimis "un contingent substantial de forte" in apropiere de granita cu Rusia, inclusiv trupe al caror scop este sa realizeze acte de sabotaj.

Ora 20:25 Rusia a cerut vineri autoritatilor din Kiev sa interurpa "orice actiune militara" in estul Ucrainei.

"Rusia cere incetarea imediata a oricari actiuni militare si a violentelor, retragerea trupelor si aplicarea completa de catre partea ucraineana a acordului de la Geneva", se arata intr-un comunicat al ministerului rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

Ora 18:55 Ministrul ucrainean de Interne a anuntat ca insurgenti pro-rusi inarmati au confiscat un autobuz care transporta mediatori OSCE (Reuters)

Ora 17:06 Sefii diplomatiilor europene se vor reuni pentru a discuta noi sanctiuni impotriva Rusiei, a anuntat cancelarul german Angea Merkel - AFP

Liderii american Barack Obama, francez François Hollande, german Angela Merkel, britanic David Cameron si italian Matteo Renzi au "evocat" posibilitatea de a adopta noi sanctiuni impotriva Moscovei, in fata degradarii situatiei din Ucraina, a precizat presedintia franceza, intr-un comunicat citat de AFP.

"Sefii de stat si de guvern au cerut o reactie rapida a G7 si au evocat adoptarea de noi sanctiuni de catre comunitatea internationala impotriva Rusiei", a precizat presedintia franceza, la capatul acestei conferinte telefonice.

Ora 16:21 Comunicarea cu membrii misiunii OSCE in regiunea Donetsk a fost intrerupta, a anuntat vineri Ministerul ucrainean de Externe, precizand ca este posibil ca observatorii OSCE sa fi fost rapiti de teroristi, transmite Interfax-Ukraine.

Ora 15:10 Premierul ucrainean, Arseni Iatseniuk, a acuzat vineri Rusia ca doreste sa lanseze un "al treilea razboi mondial" prin sustinerea acordata insurectiei separatiste din estul Ucrainei si a cerut comunitatii internationale sa "se uneasca impotriva agresiunii ruse".

"Tentativele de agresiune ale armatei ruse pe teritoriul Ucrainei vor conduce la un conflict pe teritoriul Europei. Lumea nu a uitat al doilea Razboi Mondial si Rusia vrea sa lanseze un al treilea razboi mondial", a spus acesta, in cadrul unei reuniuni a guvernului pro-occidental de la Kiev.

"Sustinerea acordata de catre Rusia teroristilor din Ucraina constituie o crima internationala si cerem comunitatii internationale sa se uneasca impotriva agresiunii ruse", a adaugat el, citat de AFP.

Ora 14:45 Seful diplomatiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a declarat vineri, referindu-se la situatia din partea de est a Ucrainei si la tensiunile in crestere cu Rusia, ca mai e din ce in ce mai putin timp pentru rezolvarea "nebuniei" din aceasta tara.

"Nu mai e mult timp pentru a pune capat acestei nebunii", a declarat ministrul german de Externe la o conferinta de presa in Tunis, sustinuta impreuna cu omologul sau francez Laurent Fabius.

Ora 14:25 Curtea Penala Internationala de la Haga a inceput examinarea preliminara a "situatiei" din Ucraina, informeaza Reuters.

"Procuroarea CPI, Fatou Bensouda, a decis sa deschida o ancheta preliminara privind situatia din Ucraina pentru a stabili daca (...) sunt intrunite criteriile necesare deschiderii unei anchete (pe termen lung)", a anuntat Tribunalul de la Haga intr-un comunicat de presa.

Ucraina nu este membru al curtii penale permanente care judeca crime de razboi insa a acordat instantei jurisdictie asupra crimelor care ar fi avut loc pe teritoriul sau intre 21 noiembrie - 22 februarie 2014, cand Parlamentul a decis indepartarea lui Viktor Ianukovici de la presedintie.

Ora 13:50 Armata ucraineana va incerca sa blocheze insurgentii pro-rusi in interiorul orasului Slaviansk, bastion al separatistilor, a declarat vineri seful administratiei prezidentiale, Serghii Pashinski, citat de AFP.

"Unitatile ucrainene lanseaza a doua faza (a operatiunii) care consta in blocarea Slavianskului si impiedicarea sosirii intaririlor (pro-ruse)", a declarat acesta, adaugand ca obiectivul operatiunii este "evitarea victimelor in randul civililor".