Gazprombank, a treia banca din Rusia, poate fi vizata de eventuale sanctiuni ale SUA, ca un raspuns al administratiei Obama la escaladarea tensiunilor in Ucraina prin actiunile desfasurate de Rusia in estul tarii, anunta Bloomberg.

Gazprombank este o tinta potentiala, a declarat un oficial american care a dorit sa-si pastreze anonimatul. O alta institutie financiara controlata de stat din Rusia, Vnesheconombank (VEB), si-ar fi luat deja masuri de precautie impotriva eventualelor sanctiuni. Purtatorii de cuvant ai Gazprombank si VEB au refuzat insa sa comenteze informatia.

Presedintele Barack Obama a declarat miercuri ca SUA si aliatii sai pregatesc sanctiuni suplimentare impotriva Rusiei daca criza din Ucraina se intensifica, iar Rusia nu isi indeplineste angajamentele luate in cadrul acordului de saptamana trecuta de la Geneva.

Vicepremierul american Joe Biden a avertizat marti Rusia fata de "izolarea" care o ameninta daca va continua sa doreasca "dezmembrarea" Ucrainei prin sustinerea insurgentilor separatisti din Est, acuzati de Kiev ca au ucis prin tortura doua persoane.

Rusia este pregatita sa faca fata unor noi sanctiuni occidentale, care va afecta sectoarele cheie ale economiei sale, a dat asigurari marti premieul rus Dmitri Medvedev, potrivit AFP.

"Este o cale fara iesire, insa daca anumiti parteneri occidentali decid totusi sa mearga pe aceasta cale, nu vom avea alta optiune decat sa facem fata prin propriile forte. Si vom castiga", a spus Medvedev, intr-un discurs in fata Dumei de stat (camera inferioara a parlamentului rus).

Bancile vieneze sunt in prima linie a conflictului dintre Rusia si Vest, cu de 38 miliarde euro in joc

Cu o expunere de 38 miliarde euro pe Rusia, casele de private banking si agentii imobiliari de la Viena se regasesc in prima linie a disputei tot mai tensionate dintre Rusia si Vest privind viitorul Ucrainei, resimtind deja impactul sanctiunilor dispuse de Washington si Bruxelles impotriva Moscovei, scrie Mediafax. In perioada de apogeu a Razboiului Rece, pozitia neutra a Austriei a dat mana libera bancherilor sa joace de ambele parti ale Cortinei de Fier, Viena devenind astfel un centru pentru comertul pe axa Est-Vest, dar si o zona de interes pentru intrigi politice si o tinta pentru serviciile de spionaj.

Ministrul austriac al Finantelor, Michael Spindelegger, a declarat miercuri ca efectul economic al noilor sanctiuni impotriva Rusiei asupra Austriei "nu va fi unul neglijabil", potrivit Bloomberg.

"A devenit o problema. Criza din Ucraina deranjeaza mai ales pentru ca a aparut intr-o perioada in care investitorii incepusera sa vada efecte pozitive in regiune. Acum, incertitudinea este din nou la putere" , comenteaza pentru Bloomberg Klaus Requat, directorul biroului de investment banking la Meinl Bank, Viena. Afacerile Austriei cu vecinii din Est au inflorit dupa destramarea Uniunii Sovietice, bancile vieneze deschizand sucursale la Moscova si Kiev, in timp ce rusi si ucraineni bogati au cautat siguranta in trezoreriile si piata imobiliara de la Viena.

Agentia de rating Fitch estimeaza, intr-un raport recent, ca bancile austriece au cea mai ridicata expunere pe Rusia, estimata la 38 miliarde euro (52 miliarde de dolari).