Senatorul republican american John McCain avertizeaza ca Rusia ar putea ocupa regiunea separatista moldoveana Transnistria, apreciind ca argumentatia utilizata de presedintele rus, Vladimir Putin, pentru anexarea Peninsulei Crimeea este asemanatoare cu actiunile lui Adolf Hitler, potrivit Mediafax.

"Administratia Barack Obama este total desprinsa de realitate; practic, nu face nimic", a spus McCain intr-un interviu acordat postului american PBS, denuntand refuzul Washingtonului de a oferi asistenta militara Ucrainei.

"Este o prostie ca inca nu de-am dat seama ce urmareste Vladimir Putin. Administratia Barack Obama pune accent doar pe relansarea relatiilor" cu Rusia, a continuat McCain.

"Vladimir Putin calculeaza raportul costuri-beneficii. Daca va intra in R.Moldova si nu i se intampla nimic, cu cei 1.400 de militari din Transnistria, Putin va fi incurajat sa intervina si in zona baltica. Daca vor putea face asta fara sa pateasca nimic, o vor face", a insistat McCain, apreciind ca argumentantia folosita de Putin pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea este "bizar de similara" cu justificarile fostului cancelar nazist al Germaniei Adolf Hitler.

Marti, John McCain a criticat reactia Administratiei Barack Obama fata de actiunile Rusiei in Ucraina, avertizand ca exista riscul raspandirii crizei ucrainene in Republica Moldova si in tarile baltice. Intr-un interviu acordat MSNBC, McCain a denuntat atitudinea "ezitanta" a presedintelui Barack Obama. "In opinia mea, presedintele Obama nu apreciaza importanta rolului de conducere al Statelor Unite pe plan global. Nu apreciaza faptul ca suntem o natiune exceptionala", a spus senatorul republican de Arizona.

"Rolul de conducere nu inseamna ca americanii trebuie sa lupte in toate razboaiele. Inseamna asigurarea pacii prin exercitarea puterii, ajutarea popoarelor care lupta pentru libertate", a continuat McCain, sugerand oferirea de armament poporului ucrainean, ajutarea Ucrainei in parcursul integrarii europene si oferirea de credite prin intermediul Fondului Monetar International. "Problemele din Ucraina se raspandesc in tarile vecine, in Republica Moldova si in statele baltice", a atras atentia McCain, descriind situatia, dupa o vizita in regiune, ca fiind "incerta".