Coreea de Nord pare sa fi sigilat un tunel catre situl care gazduieste testele sale nucleare subterane, un nou indiciu, considera Seulul, al pregatirilor unui test, cu cateva ore inainte de sosirea presedintelui american in Coreea de Sud, a afirmat joi un inalt responsabil politic, citat de AFP.

"Credem ca Nordul a plasat un detonator, material nuclear si instrumente in tunel, inainte de a-l sigila", a afirmat acest oficial, sub acoperirea anonimatului, intr-o intalnire cu presa straina.

Acesta a precizat ca isi bazeaza afirmatiile pe rapoarte ale serviciilor de informatii.

Marti, ministerul sud-coreean al Apararii a evocat o crestere a activitatii in situl Punggye-ri. "Apreciem ca Nordul ar putea efectua prin surprindere un test nuclear sau sa pretinda ca efectueaza unul", a declarat un purtator de cuvant.

Coreea de Nord a efectuat trei teste nucleare: in octombrie 2006, mai 2009 si februarie 2013, teste interzise de ONU si care au condus, fiecare, la o inasprire a sanctiunilor internationale.

Analistii sunt impartiti in ceea ce priveste posibilitatea unui test in timpul vizitei lui Obama. Unii cred ca Phenianul incearca in special sa provoace ingrijorare, dar se va abtine sa starneasca mania Chinei, unicul sau aliat cu greutate.

Barack Obama este asteptat vineri la Seul, in cadrul turneului asiatic pe care l-a demarat in aceasta saptamana la Tokyo.

Din Japonia, presedintele american a cerut Chinei sa descurajeze Coreea de nord sa continue programul nuclear, afirmand ca rolul Beijingului este "capital".