Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a prezentat miercuri condoleante nepotilor armenilor omoriti in 1915 cand otomanii au masacrat 1,5 milioane de oameni. Pentru prima oara in istorie un permier turc trimite condoleante pe un subiect controversat, multe tari calificand intamplarile din 1915 ca fiind genocid, termen pe care insa Turcia il respinge,

La 99 de ani de la tragicele evenimente, Erdogan le descrie ca fiind "inumane" si premierul turc foloseste un limbaj conciliant care nu a mai fost intalnit la inaintasii sai.

Oficialii Guvernului de la Ankara spun, citati de Reuters, ca este prima oara cand un premier turc a trimis :"condoleante atat de explicite".

"Cu speranta si credinta speram ca armenii care si-au pierdut viata in contextul de inceput de secol XX isi pot dormi in pace somnul de veci, le transmitem condoleante nepotilor ", arata comunicatul lui Erdogan.

Drama petrecuta in 1915 este catalogata de zeci de tari ca fiind genocid, insa Turcia a respins acest termen. Turcia sustine ca multi dintre armeni au murit in luptele intre partizani, insa nu accepta opinia Armeniei care spune ca in total genocidul a dus la moartea a 1,5 milioane de armeni, o buna parte dintre ei trimisi sa moara de foame si sete in desert.

Genocidul armenilor este un subiect sensibil pentru Turcia care a fost intens criticata de SUA, dar si de tari cu comunitati armene consistente, precum Franta.