Guvernul de la Kiev a incheiat in mod oficial armistitiul de Pasti si a reluat "faza activa a operatiunii anti-teroriste" din estul tarii, impotriva gruparilor separatiste pro-ruse, a anuntat miercuri vicepremierul Vitaly Yarema. La o zi dupa vizita lui Joe Biden la Kiev, oficialul ucrainean a declarat ca a obtinut suportul Statelor Unite, iar Ucraina "Nu este singura in fata agresorului. Speram ca in cazul unei agresiuni din partea Rusiei, ajutorul va fi substantial".

Presedintele ucrainean interimar Olexandr Turcinov a afirmat marti seara ca activistii pro-rusi au "incalcat linia rosie" si a anuntat reluarea operatiunii "antiteroriste" in Est, suspendata inaintea Pastilor, dupa descoperirea a doua cadavre care prezentau semne de "tortura".

Evenimentele zilei in regiune:

---------------------

Ora 21:30 Seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a negat miercuri prezenta militarilor sau ofiterilor rusi in Ucraina si a afirmat ca fotografiile prezentate de Statele Unite si care ar dovedi acest lucru sunt "trucate".

"Singurul lucru specific pe care Statele Unite il avanseaza pornind de la imagini trucate pe computer, si pe care le prezinta peste tot, singura referinta specifica pe care o fac (pentru a sustine teoria potrivit careia militari rusi se afla in Ucraina. n.r) este ca oamenii utilizeaza arme rusesti", a spus acesta, la televiziunea RT.

"Dar toata lumea utilizeaza arme usoare rusesti in Ucraina, kalashnikovuri si pistoale Makarov, deci nu este prea convingator", a adaugat el.

Departamentul american de stat a prezentat luni imagini care ar dovedi ca separatistii din estul Ucrainei ar fi de fapt militari sau agenti secreti rusi.

Ora 18:40 Ministerul ucrainean de Interne a anuntat miercuri ca a "eliberat" de separatisti orasul Sviatoghirsk, aflat la circa 20 de kilometri de bastionul pro-rus Slaviansk, in cadrul operatiunii "antiteroriste" relansata cu o zi in urma de Kiev, scrie AFP.

Operatiunea s-a derulat "fara victime", a precizagt ministerul, intr-un comunicat care prezinta acest oras drept un punct "strategic" la frontiera a trei regiuni a trei regiuni rusofone: Donetsk, Lugansk si Harkov.

Ora 17:45 Moscova insista ca autoritatile de la Kiev sa-si retraga trupele din estul Ucrainei, unde au relansat o "operatiune antiterorista" impotriva separatistilor pro-rusi, a afirmat ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de AFP.

"Rusia insista din nou asupra detensionarii imediate a situatiei in sur-estul Ucrainei, asupra retragerii trupelor ucrainene si a unui inceput real al dialogului intra-ucrainean cu toate regiunile si toate formatiunile politice ale tarii", se arata in comunicatul diplomatiei ruse.

Ora 16:30 Militari rusi efectueaza exercitii in regiunea Rostov, la granita cu Ucraina, anunta ministerul rus al Apararii, citat de Reuters

Ora 16:15 Gigantul rus al otelului NLMK a avertizat Uniunea Europeana ca va concedia mii de oameni in Europa in cazul in care criza ucraineana va genera sanctiuni economice impotriva Rusiei, intr-un mail publicat miercuri de cotidianul La Libre Belgique si citat de AFP.

Mailul, confirmat de filiala belgiana a grupului, este adresat Comisiei Europene, precum si guvernelor Belgiei, Frantei, Italiei si Danemarcei, acolo unde grupul are unitati de productie. Comisia Europeana a afirmat ca nu este la curent cu existenta acestui mail.

Scrisoarea "a fost trimisa de conducerea europeana a grupului, este exact contrariul unei amenintari, este o actiune de preventie fata de autoritatile europene pentru a atrage atentia asupra consecintelor posibile ale sanctiunilor", a declarat la televiziunea belgiana RTBF purtatorul de cuvant al NLMK Europe, Caroline Marlair.

Divizia europeana a NLMK are 2.500 de angajati in patru tari europene, dintre care o mie in doua locatii in Belgia si 167 la Strasburg, in estul Frantei. Grupul este condus de oligarhul Vladimir Lisin.

Ora 16:10 Statele Unite s-au declarat miercuri foarte ingrijorate de informatiile legate de "rapirea" unui ziarist american in Ucraina de catre separatistii pro-rusi, cerand Moscovei sa-si "foloseasca influenta" asupra acestor grupuri, scrie AFP.

"Suntem foarte ingrijorati de informatiile care evoca rapirea unui ziarist de nationalitate americana la Slovyansk, in Ucraina, si care ar fi in mainile separatistilor pro-rusi", a declarat purtatorul de cuvant al departamentului de Stat, Jennifer Psaki, intr-un comunicat.

Simon Ostrovsky, ziarist american angajat al site-ului Vice News, este retinut de marti de separatisti in Slaviansk, la nord de Donetsk.

"Primarul" autoproclamat al Slavianskului, Viaceslav Ponomarev, care i-a cerut lui Vladimir Putin sa trimita trupe rusesti pentru a proteja populatia de nationalistii ucraineni, a confirmat marti seara ca ziaristul se afla in sediul serviciului de securitate (SBU), sub control pro-rus, si ca este in siguranta.

13.14: UE cere Rusiei sa-si foloseasca influenta asupra gruparilor separatiste pentru incetarea rapirilor si asasinatelor in estul Ucrainei

13.05: Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat ca in cazul in care "interesele tarii sale in Ucraina vor fi atacate", Rusia va raspunde ca in Georgia, in 2008. "Daca interesele noastre, interesele noastre legitime, interesele ruse sunt atacate in mod direct, asa cum au facut in (teritoriul separatist georgian) Osetia de Sud, nu vad alta cale decat de a raspunde, cu respectarea dreptului international", a declarat seful diplomatiei ruse pentru postul de televiziune RT, potrivit Mediafax.

13.02: Austria nu vrea sanctiuni suplimentare pentru Rusia, motivind ca ar tensiona si mult situatia. Ministrul de externe de la Viena sustine, citat de Reuters, ca e nevoie de "de-escaladarea situatiei".