Liderului tatarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, i s-a interzis accesul pentru urmatorii cinci ani pe teritoriul Crimeei, a anuntat marti adunarea tatarilor din Crimeea, potrivit AFP.

Cand parasea Crimeea pentru a merge la Kiev, marti dimineata, garzile de la frontiera i-au prezentat lui Djmeliev un document prin care i se interzice intrarea in Federatia Rusa pana pe 19 aprilie 2019.

Aceasta decizie vine la o zi dupa ce presedintele Vladimir Putin a facut un gest de bunavointa fata de tatarii din Crimeea, semnand un decret prin care se stipuleaza ca deportarea in masa facuta de Stalin in anii 1940 a tatarilor a fost ilegala si garanteaza drepturi autonome pentru ei si alte minoritati, noteaza Reuters.

Comunitatea musulmana a tatarilor reprezinta circa 12% din cei 2 milioane de locuitori din Crimeea. Deportati in Asia centrala pentru ca erau suspectati ca au ajutat nazistii germani, acestia au inceput sa revina in anii 1980, si in numar mare dupa prabusirea Uniunii Sovietice in 1991.

Mustafa Djemilev, membru in parlamentul ucrainean, in varsta de 70 de ani, a fost sef al autoritatii poporului tatar din Crimeea de la infiintarea acestuia in 1991 pana anul trecut.

Autoritatea a precizat in acelasi comunicat e presa ca actualul director adjunct, Aslan Omer Kirimly, a primit o interdictie similara.

Intre tatarii din Crimeea si separatistii pro-rusi au existat tensiuni. Luni, autoritatea acestora a precizat ca barbati in uniforme au intrat cu forta in cladirea lor si au dat jos un steag al Ucrainei.