Seful diplomatiei americane, John Kerry, a cerut, luni, Rusiei sa ia "masuri concrete" pentru a facilita punerea in aplicare a acordului de la Geneva, destinat calmarii tensiunilor in Ucraina, potrivit Mediafax. In replica, seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, a indemnat Statele Unite sa convinga autoritatile de la Kiev sa-si respecte angajamentele asumate la Geneva.

John Kerry si Serghei LavrovFoto: Agerpres/Xinhua

In cadrul unei conversatii cu omologul sau rus Serghei Lavrov, Kerry " a indemnat Rusia sa ia masuri concrete pentru a ajuta la punerea in aplicare a acordului de la Geneva, facand apel public la separatisti sa evacueze" cladirile ocupate ilegal, a afirmat Jennifer Psaki, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat.

Kerry, de asemenea, i-a cerut lui Lavrov sa numeasca un diplomat de rang inalt pentru a colabora cu misiunea de supraveghere a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), cu scopul de a demonstra ca "Rusia sustine acordul (de la Geneva) si vrea o detensionare a situatiei" din Ucraina, a relatat Psaki.

Anterior, Lavrov a afirmat ca autoritatile de la Kiev "incalca grav" acordul de la Geneva, care prevede in special dezarmarea gruparilor armate ilegale si evacuarea cladirilor ocupate in orasele ucrainene.

Vicepresedintele american Joe Biden a aterizat luni la Kiev, unde isi va prezenta sprijinul Statelor Unite autoritatilor de tranzitie pro-occidentale, care se confrunta cu insurectia separatista in estul tarii, scrie AFP.

Biden, care s-a implicat in criza politica din Ucraina de la debutul sau in noiembrie, se va intalni marti cu presedintele interimar Oleksnadr Turcinov si prim-ministrul Arseni Iatseniuk.

Aceasta este prima vizita a unui intalt responsabil american in Ucraina, dupa vizita facuta pe 4 martie de secretarul de stat John Kerry.